Якій партії Михайло Вишиванюк наказав служити голові райдержадміністрації Ярославу Шинкаруку.

Як уже повідомляв «Гуцульський край», минулого тижня голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк урочисто представив косівчанам голову райдержадміністрації Ярослава Івановича Шинкарука.

Разом з губернатором у Косів приїхали члени обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби зі злочинністю та корупцією: прокурор області Микола Гошовський, керівники обласних управлінь СБУ та міліції Михайло Курник і Василь Варцаба. Був також перший заступник голови ДПА в Івано-Франківській області Василь Летюк.
Вишиванюк
Михайло Вишиванюк озвучив порядок денний зустрічі: перше питання — організаційне, друге — підготовка до Міжнародного гуцульського фестивалю, який цього року випала черга приймати нашому району. Організаційне питання розглянули швидко, бо Ярослава Шинкарука представляти жителям району немає потреби. Він уже другий рік очолює районну державну адміністрацію і є одним з чотирьох керівників виконавчої влади районного рівня на Прикарпатті, яким новообраний Президент довірив залишатися біля стерна влади. Під схвальні вигуки і оплески присутніх (депутатів районної ради, керівників установ та громадсько-політичних організацій, голів місцевих рад) церемонія представлення пройшла швидко, по-діловому і без зайвої помпезності. «Це добре, що ви так дружно підтримали Шинкарука. Але така довіра і підтримка означають, що на нього покладено і величезні обов’язки», — підкреслив Михайло Вишиванюк.

Після цього голова облдержадміністрації виголосив коротку промову, в якій торкнувся проблем районного і загальнодержавного масштабу.

Михайло Вишиванюк:

— У цьому залі зібрались люди, які мають вплив на розвиток Косівського району. Тому хочу зупинитися на проблемах вашого краю.

Косівщина – перлина Прикарпаття, але, на жаль, не все у цієї «перлини» в порядку. Я дозволю собі довести до вашого відома деякі цифри. У районі є 23357 пенсіонерів – таку мені надали інформацію на перше квітня. Щоб забезпечити цих людей хоча б скромним шматком хліба (і не завжди з маслом), район виплачує 22 мільйони 78 тисяч гривень пенсій на місяць. А сам збирає і направляє до Пенсійного фонду аж… 4 мільйони 923 тисячі. Отже, кожного місяця ви отримуєте від держави 17 мільйонів дотації на ці виплати. Помножте цю цифру на 12 місяців. Таким чином, підтримання пенсіонерів Косівського району обходиться державі у 204 млн. на рік.

Йдемо далі. Є в районі і представники бюджетної сфери: вчителі, лікарі, працівники культури. Їм теж треба платити зарплату. Власних доходів у районі ви збираєте аж 32 млн. грн. на рік. А ваші видатки на рік у бюджетній сфері становлять 135 млн. грн. А ще Косівщина отримує 68 млн. дотації на виплату різних видів соціальних допомог: дітям, малозабезпеченим сім’ям і т.д. Отже, всього бюджетні видатки на рік у районі становлять 231 мільйон. А доходів – 32. Тому й доводиться вам просити у держави дотації ще 200 мільйонів. Разом з пенсійними коштами – 400 млн. А ми з вами розігналися у Європу. Нас із такими видатками у Румунію не візьмуть, не те що у Європу. Це я до того кажу, щоб ми з вами не забували про це, коли хвалимося скрізь, які ми сильні і моцні.

До такого стану справ призвели як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Погодьтеся, частково є в цьому і ваша вина. Заспокоїлись: слава Богу, держава дотації дає, масажери і т.д. крутимо — якось виживаємо. Однак нині питання треба формулювати по-іншому.
З ініціативи Президента України відбулося засідання ради регіонів за участю голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, голів облдержадміністрацій і райдержадміністрацій. Глава держави поставив перед нами чітке завдання — до 2020 року вивести Україну в число 20-ти передових держав світу. За десять років! Реальна цифра? Реальна.

Звичайно, якщо жити і діяти по-косівськи, то нереальна. А якщо закотити рукави і гуртом взятися до роботи – це завдання нам під силу. Якщо ми використаємо потенціал кожного населеного пункту — ресурсний, природний, земельний, науковий, якщо «підключимо» наші голови і наші руки, то з цим упораємось. Очам страшно, а руки роблять.

Таке ж завдання ми ставимо перед вашою райдержадміністрацією, перед вашим районом. Адже щоб вивести країну на передові рубежі, треба підвищити рівень життя наших людей.

Ми відроджуємо в області програму реконструкції усіх населених пунктів. Приступили до розробки програми «Прикарпаття-2020» і просимо кожен населений пункт Косівського району розробити свою. Головам місцевих рад слід обговорити це питання на сході селян, визначити пріоритети своїх населених пунктів, територіальних громад на близьку і далеку перспективу, порадитися з районним керівництвом і розробити таку програму для кожного села, селища і міста. Кожен населений пункт має розглянути свої потенціальні можливості: що і як можна використати, які трудові ресурси задіяти, що і де треба збудувати, яку вигоду можна отримати від географічного розташування тощо.

Настав час активно зайнятись розвитком зеленого туризму. Ця робота у нас проводиться вкрай недостатньо. Нам необхідно налагодити заготівлю і переробку фруктів.

Зараз у державі проводиться масштабна робота щодо залучення інвестицій, створення нових виробництв. У Косівському районі гріх будувати потужні промислові об’єкти. Він повинен стати другою Швейцарією. Сам Бог велів вам розвивати туристичний бізнес. А для цього потрібно створювати інфраструктуру. Ну, скільки зможе турист дивитися на смереки? Хай які вони будуть гарні, але йому це швидко набридне, і він захоче розважитись. Думаю, що дехто з вас відпочивав за кордоном, тож бачив, як там організовують відпочинок, як туристів «навантажують» різноманітними розвагами і послугами, як спорожнюють їхні кишені. На Косівщині у цьому напрямку – непочатий край роботи. Але без залучення інвестицій, без вивчення іноземного досвіду не обійтися. Не бійтеся запрошувати до себе іноземні компанії.

Ми з вами повинні розробити перспективний план соціально-економічного розвитку кожного населеного пункту до 2020 року. У бюджеті кожної ради слід передбачити кошти для співфінансування інвестиційних проектів. Не сидіть на місці, рухайтеся. Це я кажу на адресу багатьох керівників. Якщо ви будете сидіти в Косові, чекати, звідки капне, щоб сто грам випити і нічого не робити, так і будете сидіти на дотаціях держави, поки їй це не набридне. Ви готові зменшити жителям району пенсію у три рази, а бюджетну зарплату у шість разів – саме на такі розміри виплат вистачає доходів, які ви заробляєте в районі? Не готові? То берімося до роботи.

Вибачайте за критику — така в мене робота, але другого шляху у нас з вами немає.
Хочу, щоб усі присутні в цьому залі зрозуміли просту, але важливу річ: у державі відновлюється чітка вертикаль влади, яка передусім передбачає дисципліну і відповідальність. Треба дати по руках хабарникам і корупціонерам. Треба звикати до порядку.

Торкнуся іншого важливого питання. Нещодавно ми провели зустріч з владиками всіх християнських конфесій області, запросили на неї отців-деканів. Торкнулися кількох важливих питань. Перше — пора перестати чубитися православним з греко-католикам, чи навпаки. Ми всі — один народ, одна нація, сонце над нами одне, і Господь у християн один на всіх. Друге — звернути увагу на виховання підростаюче покоління. Ми домовилися, що пустимо священиків у школи, щоб вони читали дітям предмет етики і християнської моралі. Ці важливі для людства поняття не мають конфесійної приналежності. Ми повинні з маленьких діточок виховувати гідних громадян України. За політичними баталіями не звертаємо уваги на те, що Україна веде перед у світі зі вживання наркотиків і алкогольних напоїв серед молоді. Тут ми перше місце хапнули впевнено. Злочинці до того вже знахабніли, що в школах серед білого дня продають наркотики – 15 гривень пігулка. Нещодавно правоохоронці області викрили таке злочинне угруповання. Не дай нам, Боже, цього зла.

А яку альтернативу ми пропонуємо дітям? В деяких навчальних закладах спортивні майданчики бур’янами позаростали. Коли ми були малими, там ями вибивали, бо постійно фізкультурою і спортом займалися. Трудове навчання у школах теж занедбали. Великий плюс і подяка Косівщині за те, що ви бережете народні традиції і самобутню культуру – у цьому ви справжні молодці. А загалом у державі з цим біда. Замість того, щоб розвивати нашу національну культуру, культивують безликий шоубізнес. Перестали працювати гуртки художньої самодіяльності при народних домах. У багатьох з них, окрім дискотек, нічого не проводиться. Підіть якось увечері на ту дискотеку і попросіть молодь заспівати українських пісень, побачите, що з цього вийде. Як бачите, проблем багато, і є над чим працювати як адміністрації, так і районній раді.

Виходячи з цих завдань, Ярославе Івановичу, — звернувся Михайло Вишиванюк до голови райдержадміністрації, — створюйте у районі раду з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби зі злочинністю та корупцією (Такий дорадчий орган при РДА в районі вже створений і діє. – А.М.), обирайте туди авторитетних керівників, фахівців, представників творчої інтелігенції, громадсько-політичних діячів. Ця рада має діяти гласно, щоб ви людям принаймні раз на місяць звітували про те, що зроблено, який план дій складено на майбутнє. Жителі району повинні знати, що і як ви робите.

Для вас, Ярославе Івановичу, в районі є тільки одна-єдина партія – косівський народ. Це та партія, якій ви повинні служити, а решту всіх посилайте… до роботи. Ям на ваших автошляхах багато, окопи не копані, бур’яни не кошені, ліси попри дорогу не прочищені. Хай та чи інша громадсько-політична сила скаже, яку ділянку хоче взяти, і — вперед, до роботи. Всіх запрошую до роботи. Пора розмахування прапорами закінчилась. Ми 20 років махали прапорами і домахались до… результатів діяльності, про які я вам на початку нашої зустрічі розповів. Вибачайте за такий різкий тон, але іншого шляху в нас нема і не буде. Тільки спільна і злагоджена праця забезпечить нам успіх.

Про підготовку до міжнародного гуцульського фестивалю доповів обласному керівництву голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук.

Він розповів про те, що в районі створено і діє організаційний комітет. Цьогорічний фестиваль вийде за межі Косова. Дійства різної тематичної спрямованості відбуватимуться також у Кутах, Рожнові і Яворові. Заплановано провести науково-практичну конференцію. Визначено перелік об’єктів, які підлягають реконструкції, ремонту чи знесенню.

— В цілому нам для проведення фестивалю, враховуючи ремонт доріг, потрібно 14 мільйонів гривень, — сказав Ярослав Іванович. – Розраховуємо на підтримку обласної влади. Розуміємо, що такі кошти виділені не будуть. Тому міркуємо над тим, що із запланованого можемо виконати власними силами. В рамках Міжнародного гуцульського плануємо провести фестиваль «Барвограй-2010». Він прописався у Яворові, його мета – збереження, популяризація та розвиток ліжникарства. Таке об’єднання двох фестивалів дасть нам змогу не розпорошувати кошти і зусилля, провести ці заходи на належному рівні.

— Чим зможемо, тим допоможемо, — запевнив Михайло Вишиванюк. — Хоча ситуація дуже складана. Цього року маємо бюджет не розвитку, а виживання. Нам треба три мільярди гривень на ліквідацію екологічної проблеми у Калуші. Треба завершити будівництво 33-х мостів, а це ще 660 мільйонів…

Профінансуємо в районі ті об’єкти, які вкрай необхідно відремонтувати чи добудувати. Те, що не вдасться зробити цього року, почнемо робити наступного.

Записала Аліса Мудрицька.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *