Того квітневого недільного дня людно було в Народному домі с. Рибного – сільські аматори покликали односельців на виставу Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

Вперше глядачі побачили її у листопаді 2009 року. Цього року після Великодніх свят, її знову було поставлено на сцені сільського Народного дому. У залі зібралось багато молоді і людей старшого віку.

Організаторами та постановниками вистави були Еліза Йосипівна Філіпович та Марія Дмитрівна Никифорак, які досконало вивчили текст п’єси і надрукували кожному аматору його слова. Репетиції спочатку проводили вдома у Елізи Йосипівни, а вже потім – у Народному домі. Дуже важко проходив період репетицій, адже всі актори живуть у селі, займаються домашнім господарством, кожен має свої справи, тому важко було спочатку зібрати їх разом, вивчити слова, домогтися того, щоб кілька людей стали одним цілим. Але, завдячуючи наполегливості Елізи Йосипівни, вдалося подолати цей важкий бар’єр. Аматори побачили, що «в’яжуться» слова, інтонація і жести, тому наступні репетиції відбувалися жвавіше. Ролі виконували: Возний – Ватрич Петро Петрович, ветлікар; Виборний – Рибарук Василь Юрійович, домогосподар; Терпелиха – Марчук Катерина Іванівна, домогосподарка; Наталка – Калинич Оксана Іванівна, домогосподарка; Петро – Лоцюк Віктор Михайлович, агент Держстраху; Микола – Кабан Петро Петрович, Рибненський сільський голова. Суфлером була автор цих рядків.

Декорації виготовили власними силами і з власних матеріалів. Зробили макети хати і криниці, коромисло, вербовий пліт, лавку, відра. Пошили «задник» сцени і розмалювали його. Це полотно 6х3 м завбільшки, на якому зображено пейзаж полтавського села і р. Ворскли. Для нас це була найдорожча обновка. Всі аматори придбали для себе одяг, а кому треба — купили матеріал і пошили шаровари, жупан.

Наш аматорський колектив запросили на Снятинщину. Ми поставили «Наталку Полтавку» в с. Попельниках. Зустріли нас дуже привітно. Після закінчення вистави відбулася зустріч наших аматорів з керівництвом села. Маємо також запрошення приїхати з виставою у сусідні села.

Хочу подякувати всім аматорам і постановникам п’єси, побажати великих успіхів на майбутнє і виступів на великій сцені.

Марія Лучак,
завідувач бібліотекою с. Рибного.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *