2009 рік минув під знаком всесвітньої фінансово-економічної кризи, яка торкнулася і України. Про те, як державній податковій інспекції в Косівському районі працювалося в цих складних умовах, чи вдалося виконати поставлені перед податковою службою завдання, ми запитали у начальника Державної інспекції в Косівському районі Оксани Михайлівни МЕЛЬНИЧЕНКО?

— Справді, 2009 рік був непростим, — розповіла Оксана Михайлівна. — Але завдяки злагодженій і фаховій роботі всього колективу, принциповому підходу до дорученої нам справи вдалося не знизити обсягів і темпів бюджетних надходжень. Хоча торік обсяги виробництва зменшились на 34,8 відсотка, ми забезпечили надходження понад 40 мільйонів гривень до зведеного бюджету, в тому числі понад 7 мільйонів гривень — до державного бюджету, що на 43 відсотки більше, ніж 2008 року. Нам вдалося забезпечити заплановані територіальними громадами надходження до місцевого бюджету. Йдеться про 32 мільйони 869 тисяч гривень, що на 3 мільйони 800 тисяч гривень більше у порівнянні з 2008 роком.

Крім того, у цей кризовий період доводилось шукати і застосовувати нові методи роботи при адмініструванні податків. Оскільки порушень є багато, і біля кожного суб’єкта господарювання податківця не поставиш, доводиться впроваджувати ефективні механізми контролю, наприклад, проводити порівняльний аналіз обсягів виручки, рівня податкової віддачі.

Аналіз нашої роботи здійснюється на основі 150 показників, тобто проводиться детальний моніторинг. Мені, як керівникові, приємно відзначати, що протягом минулого року ми утримували рейтингові місця у першій п’ятірці, а за підсумками роботи за рік ДПІ в Косівському районі зайняла шосте місце серед податкових інспекцій Івано-Франківської області.

Нам вдалося переконати багатьох платників податків (таких маємо сьогодні майже сто) у тому, що подавати звітність в електронному вигляді – це дуже зручно для них. Йдеться в основному про податок на прибуток і податок на додану вартість – це ті платежі, які є найбільш контрольованими.

Зріс також рівень контрольно-перевірочної роботи та її ефективність. Змінився і підхід до відбору для перевірок суб’єктів господарювання. З одного боку ми зменшували їх кількість, а з другого — поліпшували якість. За рік ми провели 1376 перевірок, донарахування становлять понад 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Мені приємно, що у нашій інспекції є достатньо спеціалістів високого рівня, які можуть у непростих сучасних умовах виконувати поставлені перед нашою службою завдання.

— Ви сказали, що на тлі спаду виробництва зросла кількість зібраних податковою службою податків. Вам не закидають докір, що ці резерви були і раніше, але підприємці їх приховували, а зараз вони просто «вилазять на поверхню»?

— Дякую вам за слушне запитання. Відповім на нього так: основне завдання податкової служби полягає саме у тому, щоб знаходити резерви. І ми справді їх знаходимо. Така позитивна динаміка спостерігається протягом кількох останніх років. Це свідчить не лише про ефективну роботу податківців, а й про те, що бізнес зміг запрацювати, платники податків починають усвідомлювати, що усім нам потрібно будувати свою державу, розбудовувати Косівщину. Мені здається, що це дуже позитивне явище — ріст добровільної сплати податків на засадах порозуміння. Це наш здобуток.

— Скажіть, будь ласка, у період економічної кризи кількість підприємців у районі зменшується, зростає чи залишається на сталому рівні?

— Звичайно, відбулося зменшення обсягів виробництва. Але ми не можемо сьогодні сказати, що є загрозлива ситуація зі скороченням чисельності підприємців. Поки що динаміка така: частина з них знімається з обліку, водночас з’являються і реєструються інші (за 2009 рік знято з податкового обліку 542 , а зареєстровано 468). Тобто загрози підприємництву немає. Але якщо говорити в цілому про збір платежів, то слід відзначити, що працювати стає набагато складніше. Основні бюджетоутворюючі підприємства району, зокрема Кутське лісове господарство — підприємство, яке суттєво впливало на наповнення державного бюджету, — скоротило свою діяльність. Відчуває відповідні труднощі наш основний перевізник — ВАТ «СКІФ-АВТО». Є зменшення сплати податків і в інших галузях. Зокрема деякі підприємства нині не мають замовлень на будівельні роботи, тому податкова віддача у цій галузі нас дуже непокоїть. У зв’язку з погіршенням фінансового стану бюджетоутворюючих підприємств району, ми внесли пропозиції до райдержадміністрації, щоб спільно заслухати керівників цих підприємств, підтримати їх, якщо є така можливість, і спільно попрацювати над перспективами поліпшенням їх діяльності і, відповідно, — сплати податків.

— Сплата яких податків залишається проблемною?

— Податкова служба району впродовж останніх років провела велику роботу з розширення бази оподаткування, зокрема земельного податку та орендної плати за землю. Однак хотілося б, щоб у нас була тісніша взаємодія з органами місцевого самоврядування, щоб ми мали змогу «витягнути» резерви, які є в кожному населеному пункті. Є проблеми із наповненням державного бюджету, оскільки згортаються обсяги промислового виробництва — в цілому і по галузях, скорочуються фінансові результати до оподаткування податком на прибуток, отже, чимало уваги ми приділяємо цим і цим платежам до державного бюджету. Проблемним залишається для нас і податок на додану вартість. Тому першочерговим завданням для нас у 2010 році є посилення контролю за даною категорією платників. Йдеться про ширше впровадження електронної звітності, що дає змогу відслідковувати і контролювати зловживання, які можливі з цим податком.

— Податки, сплачені туристичною галуззю району, тішать чи розчаровують податкову службу?

— Газета «Гуцульський край» уже розповідала читачам про регіональну програму «Карпатська зима», ініційовану Державною податковою адміністрацією. Приступаючи до її реалізації, ми спочатку ознайомили працівників туристичної галузі з вимогами щодо сплати податків, які ставить сьогодні перед ними держава і податкова служба України. Проведена робота дала позитивні результати — нам вдалося залучити до оподаткування нових платників. Йдеться про курортний збір, плату за спецвикористання водних ресурсів (на обліку перебували 14 платників, залучили додатково 28 юридичних та фізичних осіб), збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства. Це незначні суми податків, але вони свідчать про тенденцію зростання кількості платників цих видів платежів.

Проводили ми і спільні рейди з органами влади для виявлення неоформлених працівників, яких теж залучено до оподаткування.

Здійснено ряд перевірок, в результаті яких донараховано 63,2 тис. грн. Податкова служба буде продовжувати цю роботу в період курортного сезону — не тільки зимового, а й літнього. Вже зараз бачимо вузькі місця — це облік готівкових коштів, проблеми з виплатою заробітної плати найманим працівникам, приведення у відповідність усіх дозвільних документів. Про результати реалізації програми «Карпатська зима» будемо інформувати інші контролюючі органи.

Приємно відзначати, що в туристичній галузі, порівняно з минулими роками, активізувався процес декларування доходів. Однак є ще багато проблем, які ми намагаємось вирішувати. Зокрема заплановано провести семінар для представників туристичної галузі, на якому працівники податкової служби поінформують підприємців Косівщини про те, що нас, як ви сказали, «не тішить».

— Завершується кампанія декларування доходів, отриманих громадянами минулого року. Чи беруть у ній участь наші земляки, які працюють за кордоном?

— На жаль, подання таких декларацій це, головним чином, наслідок нашої роботи. Активного бажання з боку самих громадян поки що немає. Тому нам доводиться їх переконувати. Виїжджаємо у населені пункти, спілкуємося з головами місцевих рад. В результаті такої копіткої роботи вже отримано від громадян 150 обов’язкових декларацій (іноземні доходи, спадщина та подарунки, продаж рухомого майна, надання в оренду нерухомого майна і т.п.). На жаль, зустрічаємо дуже мало однодумців у вирішенні цієї проблеми. На наше прохання надати нам відповідну інформацію, голови сільських рад повідомляють, що… не володіють нею.

— Накресліть основні напрямки роботи податкової служби району в цьому році.

— З початку 2010 року податкова служба району працює ритмічно і стабільно, хоча й доводиться вести роботу за умов тимчасового бюджетного розпису. Налагоджуємо співпрацю з платниками податків. Починаємо не з фіскальних функцій. Свою діяльність у 2010 році спрямовуватимемо за такими напрямками: пошук нових резервів, тісні контакти з кращими платниками податків, жорсткий контроль за тими, хто ухиляється від сплати обов’язкових платежів або сплачує їх не в повному обсязі, взаємодія з іншими контролюючими органами. Торік ми працювали над паспортизацією населених пунктів.

До цієї масштабної роботи були залучені всі сільські ради, проведено повну інвентаризацію платників, було вказано і розраховано резерви щодо всіх платежів. Отже, цього року нам залишається скористатися наслідками цієї роботи і забезпечити додаткові надходження до бюджету.

— Чи вирішується проблема виплати зарплати «у конвертах»?

— На жаль, вона була і залишається однією з основних у роботі податківців. Але ми працюємо у цьому напрямку, і кількість платників податку з доходів фізичних осіб зростає. Податкова служба активізувала роботу з підприємцями, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Переконуємо їх в необхідності укладання трудових договорів з найманими працівниками і виплати їм заробітної плати, не меншої встановленого законодавством мінімуму. Це обов’язок усіх роботодавців. Кількість тих, хто порушує або сплачує заробітну плату, меншу встановленого мінімального розміру, скоротилася удвічі. Отже, можна сказати, що за підсумками роботи в 2009 році ми залучили чималу кількість порушників законодавства до оподаткування.

— Ви сказали, що сумлінних платників податків Державна податкова інспекція у Косівському районі підтримуватиме. Цікаво, у який спосіб?

— Податкова служба району діє за таким принципом: якщо суб’єкти підприємницької діяльності дійсно працюють і є сумлінними платниками податків, їх слід всіляко підтримувати, а коли мають місце зловживання, ухилення від сплати податків, потрібно вживати найжорсткіших заходів протидії.

Ми не можемо надати податкові канікули, звільнити підприємців від сплати якогось виду платежу за сумлінну сплату податків або за благодійну діяльність. Підтримка наша виявляється у тому, що ми починаємо не з фіскальних дій, а з роз’яснювальної роботи. Оперативно доводимо до платників податків інформацію про зміни в законодавстві, уважно працюємо з деклараціями. Перевіряючи їх попередньо, маємо можливість вже на цьому етапі вказати підприємцям на ті недоліки, які будуть виявлені під час перевірок. Намагаємось не доводити ситуацію до крайнощів — адміністративної відповідальності.

Спочатку запрошуємо підприємців на співбесіду, надсилаємо їм повідомлення, щоб дати змогу сумлінним платникам податків виправити ситуацію. На мій погляд, саме у такий спосіб проявляється наша підтримка. Намагаємось культивувати доброзичливий стиль індивідуальної роботи з підприємцями і трудовими колективами.

ДПІ в Косівському районі запропонувало РДА проводити спільні виїзні робочі зустрічі, під час яких ми зможемо надавати практичну допомогу територіальним громадам. Рекомендуємо сільським головам запрошувати на такі зустрічі місцевих підприємців, окреслити перед нами і громадою основні проблеми наповнення місцевих бюджетів. Зі свого боку, ми надаватимемо практичну допомогу щодо вирішення як проблем платників податків, так і проблем місцевої ради. І в цьому — наша основна підтримка.

Розмову вела Аліса Мудрицька.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *