Шановні громадяни!

У зв’язку з можливим підтопленням ваших помешкань,
сільскогосподарських угідь, лісів, доріг існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Ви можете зарадити цій біді, дотримуючись правил гігієни.

За відсутності привізної питної води, ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць оскільки внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби — збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо немає якісної привізної води, для пиття можна вживати добре прокип’ячену воду, а також використовувати її для господарських цілей.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім сполосніть окропом.

З настанням потепління збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом або протирайте зволоженими дезінфекційними серветками.

Комахи (мухи, оси, комарі та інші), гризуни (щурі, миші) можуть бути
переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб. При потребі за допомогою чи консультацією варто звернутись до санітарно-епідеміологічної служби або в інші медичні заклади.

Після спаду води необхідно: провести рекультивацію земель — очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см; індивідуальні вбиральні (туалети), в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів; провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів; трупи загиблих тварин та птиці зібрати і захоронити на скотомогильниках під контролем працівників санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб.

У разі ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запамарочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнойників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

Пам’ятайте, зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможе дотримання правила гігієни!

Адміністрація Косівської райСЕС.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *