Бачимо, що останнім часом проросійські сили в Україні почали рішуче домагатись надання російській мові статусу офіційної. Такі рішення першими прийняли Верховна Рада Криму, Одеська обласна рада.

Беззахисне рідне слово і в Донецькій, Луганській, Дніпропетровській та інших областях. Як і чимало разів в українській історії, для рідного слова настав знову тривожний час. Промосковські сили цьому радіють, яничарам – байдуже, а справжні українці стали в оборону материнської мови. У відповідь на наступ проросійських сил на неї, голова районного об’єднання «Рідне слово» Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Богдан Глібчук, колишній багаторічний, а нині почесний голова об’єднання Богдан Радиш, члени правління ініціювали проведення «круглого» столу на тему «Про дотримання законодавства про мови в Україні». Цей важливий захід відбувся у світлиці центральної районної бібліотеки, вів його Богдан Глібчук. Він охарактеризував суть мовної проблеми в Україні, зачитав витяги із публікації у всеукраїнському просвітянському тижневику «Слово Просвіти», закликав учасників «круглого» столу до активних дій на захист рідної мови.

Свої міркування і пропозиції щодо опору зросійщенню української мови та поліпшення мовно-рекламного стану в Косові та в районі поділилися Богдан Радиш, Зеновій Библюк, Тадей Яницький, Ганна Богдан, Володимир Козьменчук, Володимир Тутуруш, Володимир Моравський. Важливу конкретну справу зробив ветеран відновленого просвітянського здвигу Роман Кабин: він зібрав дані про неукраїномовні назви приватних підприємств і закладів в м. Косові та інших населених пунктах.

Учасники «круглого» столу ухвалили звернення до голови райдержадміністрації та в. о. голови районної ради щодо вжиття заходів з дотримання законодавства про мови у рекламній сфері, щоб не допускати чужомовних назв будь-яких закладів на території Косівщини, щоб білборди не встановлювати біля священних місць, зокрема пам’ятника Тарасові Шевченкові. Це неповага до нашої національної святині як тих, хто давав дозвіл на встановлення білбордів, так і тих, кому вони належать. Щоб такого більше не допускати, голова осередку Союзу українок Косівщини запропонувала створити районну комісію з надання дозволів на виготовлення рекламної продукції: вона повинна бути україномовна і встановлена належним чином і в належних місцях.

У зверненні також запропоновано у газеті «Гуцульський край» подавати публікації з питань нормативного вживання української мови, встановити у населених пунктах району стенди із висловлюваннями про рідну мову, проводити зустрічі із мовознавцями, пропагувати в засобах масової інформації діяльність гуртків рідної мови.

Звернення підписали голови районних організацій ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Конгресу Українських Націоналістів та Конгресу української інтелігенції, Союзу українок, Всеукраїнського об’єднання ветеранів. Звичайно, що це звернення підтримають і всі інші партії та громадські організації. Члени районної організації «Свобода» уже розпочали збір підписів проти надання російській мові статусу офіційної.

Учасники «круглого» столу мали змогу ознайомитись із найновішими мовознавчими виданнями, експозицію яких організувала Галина Кікоть. Інші працівниці бібліотеки — Уляна Книш та Олена Радиш підготували інформаційну довідку щодо мовної проблеми в Україні. Варто зазначити, що центральна районна бібліотека, директор якої Ярослав Семанишин, була і є центром культурно-мистецького й духовного життя на Косівщині.

Участь у засіданні за «круглим» столом взяв і виступив на ньому заступник міського голови Василь Сліпанюк.

Василь Глібчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *