У Кутській бібліотеці відбулася презентація історико-краєзнавчих видань громадсько-політичного діяча, колишнього редактора газети «Обрій» Омеляна Німця. Хоча він є автором одинадцятьох видань, але ця презентація була для нього першою у житті.

Про широкий діапазон тематики і науково-краєзнавчих досліджень О.Німця засвідчують уже самі назви його книжок: «Іван Франко. Хрестоматія», «І серпом, і молотом, і голодом», «Погляд сучасника на УПА і НАТО», «Теодор Стефанович — полковник Кропива», «Там, на Лемківщині», «Від Сяну до Попраду», «Вигнанці» (три останні книжки про депортацію, роль УПА у захисті українців на їхніх рідних землях, що відійшли до чужинських сторін), «Тернистий шлях до світла» (про єзуїтські школи як школи найвищого рівня в Україні), «Від терпимості до злагоди» (подано історичну характеристику християнства), «Кути» і «Кути та околиці у фотодокументах».

Дев’ять із одинадцяти книжок побачили світ у видавництві Михайла Павлюка «Писаний Камінь», що у Косові. У приватній друкарні М.Павлюка вони і віддруковані.

Про подвижницьку працю О.Німця вели мову завідувач бібліотеки Марія Юревич, директор Кутської ЗОШ І-ІІІ ст. Лук’ян Юсипчук, директор Кутської школи мистецтв Любов Чупринчук, згаданий книговидавець Михайло Павлюк, який акцентував, що лише за два роки Омелян Лукич видав п’ять книжок.

Василь Глібчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *