Мине 100 і 200 років, пройдуть цілі століття, а чи збережеться жива пам’ять про наш гуцульський край? Безперечно, в історичних і писемних джерелах вони будуть нетлінним схоронком сущного буття далекої минувшини для майбутніх поколінь, слугуватимуть неоціненною скарбницею, яка розкриватиме забуті сторінки життя пращурів, їхню культуру, побут і звичаї. Бо ж недарма кажуть, що книга — неоціненне джерело знань.

У руках тримаю «Гірську веселку». Книжка Івана Мисюка з такою колоритною назвою побачила світ у видавничо-друкарській фірмі «ПрутПринт», що в м. Снятині.

Люблю читати цього автора, бо кожна його книжка насичена розповідями про цікавих і талановитих людей, яскравих на тлі різьбярства, мосяжництва, гончарства, ліжникарства майстрів, їхні життєві долі, славний родовід, згадку про який свято бережуть у кожній гуцульській родині. Та й читаються вони з особливим захопленням, бо засвідчують небайдужість автора до цього світу, щире прагнення засівати добротними зернами життєдайну ниву нашої духовності й культури. І робить це Іван Юрійович з особливим натхненням, бо плекає справжню закоханість до оточуючої гірської природи, творчості, яку живить своїм поетичним словом, текстами і мелодіями власних пісень. Це яскраво підтверджують оригінальні назви розділів книжки: «Черлене гроно», «Оранжева казка», «Жовте перевесло», «Зелені дивограї».

Зрештою, І.Ю.Мисюк — людина надзвичайно цікава, всебічно обдарована особистість. Знаємо Івана Юрійовича як допитливого краєзнавця й мистецтвознавця, фольклориста й поета, пісняра й музиканта. А ще він учитель, людина шанована й інтелігентна, має добру й щедру вдачу.

Мабуть, саме через внутрішній творчий неспокій І.Ю.Мисюк у свої 53 роки по-молодечому завзятий до праці, на одному подиху пише живі й оригінальні нариси, творчі портрети визнаних митців Косівщини, складає задушевні вірші, мелодійні ліричні пісні. Події і героїв своїх публікацій пропускає крізь призму власного серця, ставиться до них з великою шаною і любов’ю.

Іван Мисюк за покликанням літератор, поет-пісняр, композитор і музикант, збирач і популяризатор гуцульського фольклору. Він — автор-упорядник 15-ти книг, пісенних збірників, творчих портретів, путівників. «Гірська веселка» — це друге видання, виправлене й доповнене. Прочитаймо цю книжку, вона розширить наш кругозір, розкриє перед нами прекрасний світ мистецтва, збагатить інтелектуально й духовно. Та, найголовніше, — розповість нам про тих, хто плекає мистецтво і культуру Гуцульщини сьогодні. На жаль, поки книжка готувалася до друку, тихо відійшли за обрій життя казкар із Соколівки Григорій Колобейчук, музикант і оповідач Юрій Проданюк. Не стало мистецтвознавця Олексія Соломченка, різьбярів Володимира і Ганни Кучерових, керамістки Орисі Козак, знавця народних обрядів Марії Симуляк.

Ігор Сусак.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *