«Богдан Радиш — всеукраїнський поет, його творчість — унікальне явище», — сказав голова обласної організації Національної спілки письменників України, один з найавторитетніших літературних критиків України Євген Баран на святочному зібранні з нагоди відзначення 75-ї річниці від дня народження Богдана Радиша.

Теж відомий критик і знавець літератури косів’янка Аделя Григорук, ведучи мову на цьому ж заході про досягнення Б.Радиша в жанрі сонету, поділилась результатами свого наукового дослідження. «За кількістю написаних сонетів, — зізналась вона, — наш Богдан Радиш знаходиться між Петраркою і Шекспіром. У Петрарки — 300 сонетів, Богдана Радиша — 198, Шекспіра — 154».

Отже, нашому ювілярові, який видав окрему книжку «Сонети» під прізвищем Богдан Радиш-Маринюк, немає куди відступати: до свого 80-річчя він повинен написати або ще сім вінків сонетів (сім уже має), або 103 окремі сонети. Бажано більше, щоб стати взагалі недосяжним на світовому сонетарному олімпі, виокремивши і себе, і художнє слово рідної нації. Щоправда, тут не обійтись без перекладачів, та ще й талановитих. Цікаве завдання і для Спілки письменників, і самого Богдана Радиша.

Він не лише майстер творення сонетів, але й притч, лапідаріїв, рубаїв та інших жанрових форм. Його перу належать і дитячі збірки, більше п’ятдесяти поезій покладені на музику. У поетовій душі затишно всім музам: він грає на скрипці, співає в народному чоловічому просвітянському хорі «Гомін», уміє творити мистецькі речі у художньому дереві, малярстві, графіці, станковій скульптурі (закінчив училище прикладного та декоративного мистецтва у м . Косові). Різноманітна палітра і його діяльності: більшу частину свого життя був викладачем композиції та інших фахових дисциплін Косівського мистецького закладу. У передпенсійному та частково пенсійному віці працював директором центральної районної бібліотеки (до переходу на цю посаду, на початку 90-х років, був заступником представника Президента України в Косівському районі з гуманітарних питань). Депутат обласної і районної рад першого демократичного скликання (1990 — 1994 роки). Від початку 90-х до нинішнього року — голова районних об’єднань «Просвіти» та Конгресу української інтелігенції (нині — почесний голова).

Редактор районної просвітянської газети «Рідне слово». Протягом багатьох років проводив літературний вишкіл членів літстудії, зокрема «Флояри», при редакції районної газети.

Сам Богдан Радиш (Радиш-Маринюк), звісно, член Національної спілки письменників України. Автор 22 книжок, якщо враховувати і ті дві, які на грані виходу у світ. Лауреат премій ім. Василя Стефаника (отримав за збірку «Притчі», виданій під прізвищем Богдан Радиш-Маринюк), Михайла Павлика, Марійки Підгірянки. Нагороджений медаллю «Будівничий України». На ювілейному заході з нагоди свого 75-річчя отримав ще одну медаль — «За заслуги перед Прикарпаттям». її вручив голова обласної організації «Просвіта», відомий наш земляк-науковець Петро Арсенич.

Звичайно, що поет, який своєю подвижницькою творчою працею довів, що і в провінції можна піднести поезію рідної нації до вершин світової літератури, який весь віддався служінню українській справі, заслуговує на найвищі державні нагороди й премії. Це враховано керівництвом райдержадміністрації на чолі з її головою Ярославом Шинкаруком: подано документи на нагородження Радиша Богдана Ілліча орденом «За заслуги» третього ступеня».

Про високу повагу до поета засвідчили вітальні телеграми від правлінь Національної спілки письменників та Всеукраїнського об’єднання «Просвіта» ім. Тараса Шевченка В.Яворівського та П.Мовчана.

На ювілейному заході, що проводився в центральній районній бібліотеці, заступник голови райдержадміністрації Микола Васкул вручив Богданові Радишу грамоту голів облдержадміністрації і обласної ради, вітальний адрес голови РДА Я.Шинкарука і виконувача обов’язків голови районної ради П.Дійчука, передав щирі вітання від відомої землячки, письменниці Мар» Влад. Грамоту управління культури і туризму облдержадміністрації передав Євген Барак, а заодно і добрий політок нових видань від імені обласної організації НСПУ. Голова районної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Володимир Тутуруш поповнив арсенал приємних відзнак ювіляра подякою правління обласної організації згаданого Об’єднання.

І, звичайно, що були вітання і від місцевих громадських та політичних організацій: «Просвіти» (привітав новообраний голова районного об’єднання Богдан Глібчук, який і вів святочний захід, кутської «Просвіти» (Роман Бринський), клубу творчої інтелігенції ім. І.Пелипейка (Микола Васкул, Зеновій Библюк), КУНу (Михайло Цьок), Союзу українок (Анна Богдан, Катерина Сусак), центральної районної бібліотеки (Ярослав Семанишин). До речі, провідний бібліотекар Уляна Книш підготувала до ювілею літературно-біографічну довідку про Б.Радиша «Талановитий син Карпатської землі», а її колега Ірина Балагурак ознайомила учасників заходу зі збірками поета, підготувала їх експозицію.

Щирі слова привітання адресували Богданові Радишу колеги по перу Дмитро Арсенич, Микола Близнюк, Василь Шкурган, Іван Бойчук, учителі Ірина Шаль, Тадей Яницький, косів’янин Юрій Лепкалюк (колишній голова районної організації ВОВ), Роман Кабин, Володимир Довгун (виконав власні пісні).

Пісні на слова Богдана Радиша виконали та декламували його поезії Христина Близнюк (Косівська ЗОШ № 2), Марія Поляк (Тюдївська ЗОШ), Мирослава Шандро та Ірина Радиш (Рожнівська школа-колегіум).

Лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів Романа Шаль із Косова виконала пісню на слова ювіляра «Рушники». Завдяки Романі ця пісня відома в інших країнах.

Чимало вдячних слів було сказано на святочному заході і на адресу дружини поета — Євдокії Олексіївни. Вона уміє створити затишок, розрадити свого вразливого й емоційного чоловіка добрим словом, активно допомагає а громадській та політичній діяльності, є теж взірцем українки-націоналістки.

Василь Глібчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *