У музеї народної творчості Михайла Струтинського, що в м. Косові, відкрито персональну виставку творчих робіт Аліни Гончарової-Цівінської.

З-поміж 70-ти експонатів значне місце займають вироби з бісеру: картини, ікони (зображення одягу), а також квітів, рослин, тварин, дерев — теж з пацьорків.

В Аліни є також різноманітні писанки, дряпанки. У своїх композиціях вона відроджує писанки Полтавщини, які поєднує з писанками Гуцульщини. Але це ще не повний перелік її творів. Художниця шукає себе у живописі цікавиться батіком, вдосконалює майстерність у ткацтві, а особливе терпіння, справжній талант проявляє у роботах із соломки.

Аліна Гончарова-Цівінська творить власний неповторний чарівний світ за допомогою мистецтва, що полонить її душу. її роботи вишукані в кольоровому співвідношенні, в технічному виконанні, тонкій стилізації, мають глибоке почуття сучасності.

Народилася Аліна Гончарова-Цівінська в м. Лубни Полтавської області. З дитинства захоплювалася бісероплетінням та опановувала його різні техніки. У цю справу вкладала максимальну кількість зусиль, енергії, таланту від Бога. Захоплена та зацікавлена мистецтвом, Аліна вступає у Гадяцьке училище, де навчається працювати з бісером. А тепер продовжує здобувати мистецьку освіту у Косівському інституті декоративно-прикладного мистецтва ЛНАМ, на відділі «художнє ткацтво», де опановує текстиль, батік, живопис.

Аліна брала участь у колективних виставках у Коломиї, Косові, Івано-Франківську. Нагороджена почесними грамотами, подяками.

Творчий діапазон її робіт широкий — від живописних робіт до складних композиційних творів, з використанням різноманітних матеріалів. Йдеться про дивовижне оздоблення шатів святих на іконах, які вражають відвідувачів музею вишуканістю, барвистістю, багатством кольору та фантазією.

Гордістю експозиції є ікона з соломки «Миколи Чудотворця», яку Аліна робила два роки, коли важко хворіла. Як тільки завершила твір, отримала зцілення, одужала. Дякуючи Богові за таку ласку, подарувала ікону одній з полтавських церков.

Ще одним шедевром майстрині є ікона «Страждальна Богоматір», у якій передано характер, емоційний стан Матері Божої, ЇЇ муки.

Гобелени Аліни дуже цікаві своїми стилізованими зображеннями та використанням різноманітних технік ткання. Багато картин виконані в техніці холодного батіку. Триптих «Мати-Берегиня» художниця присвятила своїй новоствореній родині.

В Аліни Гончарової-Цівінської твори здебільшого пов’язані з релігійною тематикою, бо саме віра спонукала її до творіння прекрасного і поєднала життя з мистецтвом, яке завжди живе в її душі.

Ірина ПАНЧУК,
Науковий працівник музею народної творчості М. Струтинського.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *