З початку оголошення карантинних заходів, спричинених епідемією грипу, в районі постійно проводяться засідання надзвичайної протиепідемічної комісії, яку очолює заступник голови райдержадміністрації Микола Васкул. На минулому такому зібранні говорили про те, що зроблено на виконання розпоряджень ОДА і РДА, в яких накреслено заходи для боротьби з епідемією грипу.

Головний лікар Косівської ЦРЛ Іван Фазан доповів про кількість хворих на грип та ГРВІ у нашому районі, проаналізував тенденції поширення і перебігу епідемії. Лікарня отримала 756 упаковок відомого уже всім противірусного препарату «Таміфлю». Надійшли і маски, які безкоштовно роздають медичному персоналу і трудовим колективам установ та організацій району. У лікарні розгорнуто 50 додаткових ліжок для хворих на грип. Якщо їх буде недостатньо, таку ж кількість ліжок можна буде виділити для недужих у Яблунівській районній лікарні. На цілодобовий режим роботи перейшли педіатри та реаніматологи.

Епідемія знову нагадала про больові точки наших медичних закладів. Так, шість лікарських амбулаторій району не мають власного автомобільного транспорту. Тож і постайа проблема: як надавати допомогу хворим, які викликають медиків додому? Вихід знайшли. Головний лікар Косівської ЦРЛ, проконсультувавшись із фахівцями контрольно-ревізійного відділу, знайшов законний спосіб видати по 30 літрів бензину лікарям цих амбулаторій, які виїжджатимуть до хворих на приватних автомобілях.

Іван Фазан не втомлювався повторювати, що під час епідемії грипу не варто виявляти «героїзм» і з високою температурою сидіти на роботі. По-перше, ця недуга небезпечна ускладненнями. По-друге, такі «подвиги» призводять до поширення епідемії.

Ця тема є дуже актуальною для навчальних закладів. Часто батьки відправляють дітей до школи, навіть якщо ті мають чітко виражені симптоми ГРВІ та грипу. Таких учнів повинні відстежувати медичні сестри шкіл і негайно відправляти їх до лікарні або додому (якщо йдеться про легкі симптоми ГРВІ). Такі прості та оперативні заходи здатні ефективно протидіяти поширенню сезонних вірусних хвороб.

55-літній житель Вербовця помер від тромбоемболії, пневмонія була супутнім захворюванням.

Того дня, коли проводилося засідання, у реанімаційному відділенні Косівської ЦРЛ помер чоловік. Він потрапив у лікарню з діагнозом «пневмонія». Головний лікар Іван Фазан був присутній під час розтину тіла пацієнта і офіційно заявив, що 55-літній житель Вербовця помер від тромбоемболії, а пневмонія була супутнім захворюванням. «Я давно працюю, але такого ще не бачив, — сказав Іван Васильович. — Тромб сягав 30 сантиметрів, повністю перекрив легеневу артерію, ще й мав два розгалуження, які перекрили вітки легеневої артерії. Тому ще раз заявляю: чоловік помер від тромбоемболії, а не від грипу».

Головний санітарний лікар райсанепідемстанції Анатолій Узюмов розповів про комплекс заходів, які вживає його служба для локалізації епідемії грипу. На вимогу жителів району було відновлено роботу продуктових ринків, продавців зобов’язано дотримуватись маскового режиму. У райСЕС є запас дезінфікуючих середників, які безкоштовно роздають організаціям та установам району. Анатолій Леонтійович доповів присутнім, що кожного року, восени, його служба нагадує усім керівникам про необхідність щеплення від фипу працівників. Однак ця вимога нехтується, бо за вакцину треба платити.

Заступник голови РДА Микола Васкул акцентував увагу присутніх на Указі Президента, у якому йдеться про допомогу малозабезпеченим сім’ям, дітям-сиротам та представникам інших незахищених категорій населення під час епідемії грипу. Йдеться про забезпечення їх певним мінімумом засобів для боротьби з цією недугою. Указ треба виконувати, але, на жаль, нема чіткого роз’яснення, про які власне засоби йдеться. Учасники засідання почали вносити свої пропозиції.
У засіданні комісії взяли участь і виступили представники освіти, держказначейства, ветеринарної медицини району.

Аліса Мудрицька.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *