Про те, яких заходів вживає влада району для боротьби з епідемією грипу, нашому часопису розповів заступник голови РДА, голова районної надзвичайної протиепідемічної комісії Микола Васкул.

— Миколо Григоровичу, опишіть ситуацію із епідемією грипу на Косівщині. Як ми виглядаємо на тлі інших районів області?

— До нас епідемія прийшла ще 20 жовтня. Тоді у Рибненській ЗОШ захворіло понад 50 відсотків учнів — таких випадків досі не було. Ми оперативно зібрали комісію, вирішували, як діяти. Відправили школярів на канікули. У Рибне відразу ж виїхала бригада медиків і працівників СЕС, щоб з’ясувати, що спричинило масове захворювання. Отже, відлік початку епідемії в районі можна вести саме з цієї дати.

В перший же день оголошення карантину було орендовано автомобіль УЕГГ, обладнаний гучномовцем. Працівники районної санепідемстанції їздили на ньому і попереджали людей про епідемічну загрозу, наголошували на необхідності дотримуватися усіх заходів карантинного характеру.

Нині ситуація із захворюванням на грип на Косівщині, так би мовити, середньої важкості. Є райони в області, де перебіг епідемії значно складніший, є летальні випадки. Дякувати Богу, нас ця біда поки що оминає, хоча кількість людей, які захворіли і звертаються за медичною допомогою, не зменшилась.

— Яких заходів вживає районна влада для боротьби з епідемією?

— З початку оголошення карантину райдержадміністрація працює в особливому режимі. Налагоджено цілодобове чергування. Тричі на день інформуємо вищі організації щодо стану захворюваності на грип у районі. Періодично збираємо засідання надзвичайної протиепідемічної комісії. Після загострення епідемічної ситуації кожне наше засідання відбувається за участі голови РДА Ярослава Шинкарука і керівників підрозділів району. Це потрібно для того, щоб консолідувати всі зусилля і не допустити серйозних ексцесів. Прийнято розпорядження про карантин у навчальних і дошкільних закладах. Це допоможе хоча б призупинити збільшення кількості хворих.

Медичні установи району отримують медикаменти у міру їх надходження. Лікувальні установи і ті організації, де є велика кількість працюючих, в певній’мірі забезпечуються медичними масками. Протиепідемічні заходи проводяться у колективах, які працюють з великою кількістю громадян, зокрема на транспортних підприємствах, у закладах торгівлі. Проводяться вони під контролем санітарної служби, щоб уникнути масового зараження людей і розповсюдження хвороби.

Згідно з постановою головного санітарного лікаря, в районі закрито ринки. Люди неоднозначно поставилися до цього. Але це необхідно було робити. За допомогою працівників санітарної служби, міліції, керівників ринків, вдалося виконати цю постанову.

— Влада слідкує за тим, що відбувається з ліками?

— На жаль, дефіцит не вдалося ліквідувати, оскільки надходять дуже малі партії медикаментів, зокрема антивірусних препаратів, медичних масок. До того ж, через ажіотаж, їх дуже швидко розкуповують. Ціни на ліки відстежує відділ економіки РДА. Думаю, що наші аптекарі не підвищують їх з власної ініціативи. Це роблять постачальники.

— У Косові, Яблунові, Кутах є великі медичні заклади, отже, є змога оперативно надати кваліфіковану медичну допомогу. Що робити жителям віддалених присілків? Як відстежується епідемічна ситуація подалі від райцентру?

— Тримаємо її у полі зору. Залучено додаткові сили для проведення подвірних обходів, зокрема в них беруть участь медичні сестри загальноосвітніх шкіл.

Проводимо роз’яснювальну роботу серед жителів району: Переконуємо: кожен, хто має погане самопочуття, повинен звернутися у найближчий медичний заклад, а там уже фахівці приймуть рішення, як діяти, яке призначати лікування у кожному конкретному випадку.

Крім того, районна влада замовила 6 тисяч інформаційних плакатів, які роз’яснюють, як діяти, коли людина відчуває, що починає хворіти на грип.

Дякувати Богу, у нас поки що не зареєстровано випадків захворювання на каліфорнійський грип і, будемо сподіватися, Бог нас убереже від цього лиха.

Розмову вела Аліса Мудрицька.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *