На базі Косівської ЦРЛ, завдяки спільному проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та регіональної благодійної організації «Центр громадських ініціатив» вже працює Школа батьківства, до складу якої входять Центр раннього розвитку дитини та Кабінет допологової підготовки.

Створено також Сімейний центр на базі Яблунівської районної лікарні. Розроблена і впроваджується районна програма «Назустріч дітям». Всі ці заходи наближають Косівський район до втілення у життя ініціативи «Територія, дружня до дитини», яка є привабливим інвестиційним проектом.

Ігровий майданчик — саме те місце, де дитина проводить час з радістю, пізнає навколишній світ, спілкується з однолітками, отримує певні життєві навики, які визначають її як особистість, формують модель поведінки в майбутньому.

Але, на жаль, сьогодні ні в Косові, ні в Яблунові немає дитячих майданчиків, які повністю відповідали б сучасним вимогам ергономіки та безпеки. Родини, які отримують послуги в рамках згаданих вище проектів, зазвичай відвідують вказані.центри разом з дітьми і проводять там декілька годин. Вкрай важливо, щоб не тільки в приміщеннях, де здійснюється основна робота, але і на свіжому повітрі діти могли гратись і спілкуватися. Важливо також, щоб обладнання майданчика дозволяло дитині з вадами розвитку брати участь у спільній грі. Саме тому в рамках реалізації спільних медичних проектів заплановано та встановлено біля Косівської центральної і Яблунівської районних лікарень спеціальні оздоровчо-рекреаційні ігрові дитячі майданчики.

Ніхто з батьків не хоче, щоб на дитячому майданчику дитину підстерігала пряма або прихована загроза. Бути весь час поряд зі своїм малям протягом дня неможливо. А от максимально забезпечити безпеку дитини під час гри — можна. Для цього потрібно зважено підійти до вибору ігрового устаткування, яке збираєтесь встановити на дитячому майданчику. Тому хочемо поділитися з усіма зацікавленими сторонами досвідом, якого ми набули під час створення ігрових об’єктів у Косові та Яблунові.

Замовляючи обладнання для облаштування вуличного дитячого майданчика, в першу чергу запитайте у виробника про матеріали, які використовували для їх виготовлення. У підприємств, що виробляють дитячі ігрові комплекси, мають бути висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, видані державною санітарно-епідеміологічною службою Міністерства охорони здоров’я (причому, саме українські експерти повинні допускати товар до використання на території України) на устаткування, яке вони реалізують. На додаток до цього документа мають бути і сертифікати якості (теж українські) на всі складові ігрового устаткування, зокрема фанеру, лаковані і фарбовані матеріали, нержавіючу сталь та інше.

По-друге, виробник повинен дотримуватися українських нормативних актів, які визначені Держспоживстандартом України, а не модних останнім часом іноземних інститутів.

По-третє, потрібно чітко визначитися, для яких вікових груп ви збираєтеся спорудити дитячий майданчик. Від цього залежить висота гірок, майданчиків, ліан та інших елементів, що є дуже важливим для безпечної гри. Якщо майданчик планується для використання у дворах багатоквартирних будинків, у суспільних місцях, він має бути розділений на зони для дітей різного віку і спланований так, щоб було зрозуміло, в яку з них вести свою дитину.

Дотримуючись цих правип та вимог, ви зможете спорудити ідеально облаштований дитячий майданчик, який радуватиме малят багато років.

Висловлюючи слова вдячності представництву Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та колективу фірми, яка встановила дитячі майданчики на Косівщині торгівельна марка «ГойдаПарк» — перший в Україні виробник дитячого ігрового устаткування), побажаймо батькам та дітям здоров’я та радості від взаємного спіпкування.

Микола Близнюк,
голова ради Центру громадських ініціатив.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *