Одна з моїх перших вчителів, Марія Сергіївна Лосюк, зовсім недавно відзначила півстолітній ювілей з початку своєї трудової діяльності.

Погодьтесь, час немалий. Багатьом із нас, дітям нашим та вже й онукам ця привітна і лагідна вчителька допомагала здобувати знання з такого цікавого і рідного предмета як українська мова й література.

Як вчитель-методист Марія Сергіївна завжди в пошуку методичних новинок, впроваджує їх у практику своєї роботи. Ці надбання приходили з набуттям педагогічного досвіду. Підвищувався рівень викладання, а разом з цим — і якість знань учнів.

Бувало нелегко, згадує Марія Сергіївна, особливо на перших порах учителювання. Але звикла. Та й поруч були вірні колеги: подружжя Павлюків — Євдокія Михайлівна та Василь Юрійович, І.І.Данилюк, Н.М.Гарасим’юк, Є.В.Гондурак. І, звичайно, П.В.Лосюк — директор школи. Хоч Петро Васильович — її чоловік, та вимогливість і принциповість ділив і ділить однаково на всіх.

Марія Сергіївна — вчитель за покликанням. Добре знає свій предмет, має власний почерк і стиль. Багата і різноманітна її методика вивчення творчості письменників Косівщини і Прикарпаття. Як сьогодні пам’ятаю, що за цю тему я одержав свою заслужену п’ятірку. Завдячуючи Марії Сергіївні, я написав перший допис до районної газети, з якою не пориваю зв’язків і донині.

Під керівництвом цієї талановитої вчительки учні збирають матеріали про письменників Гуцульщини, які використовують на уроках, готують інсценізації творів, літературні свята. За час педагогічної діяльності Марія Сергіївна зробила чимало корисних справ. Вона була і є щирим порадником своїх вихованців. Однією з перших обладнала в школі тематичний навчальний кабінет Лесі Українки, була ініціатором створення літературно-краєзнавчого музею дочки Прометея. І дуже приємно, що багато ЇЇ учнів стали учителями української мови і літератури.

Щиро ділиться Марія Сергіївна своїм багатим досвідом з молодими педагогами: С.М.Шкрібляк, М.А.Пістащук, І.П.Петрич, Л.М.Шатрук, Н.М.Грималюк. Вона заслужено нагороджена значком «Відмінник освіти України», численними грамотами та іншими відзнаками.

У день працівників освіти хочеться щиро привітати Марію Сергіївну Лосюк і весь педагогічний колектив нашої школи, ветеранів освітянської ниви з професійним святом. Шана і повага вам за невтомну працю.

Михайло ПРОКОПИШИН, с. Яворів.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *