Минулого тижня в райдержадміністрації відбулося засідання колегії.

Про стан злочинності в Косівському районі за 2008 рік доповів заступник начальника РВ УМВС А.Б.Семин. Андрій Богданович відмітив, що за останніх п’ять років спостерігається зниження рівня злочинності в районі за рахунок кількості зареєстрованих злочинів про скоєні крадіжки приватного та колективного майна — з 60 до 57, розбійних нападів – з 9 до 4, умисних убивств – з 4 до 3, спричинення тяжких тілесних пошкоджень – з 9 до 5, в сфері незаконного обігу наркотичних засобів — з 12 до 5. Але поряд з цими показниками залишаються нерозкритими 55 злочинів. Також А.Семин проаналізував стан злочинності в селах району. Він зупинився не тільки на досягнутому, а й на проблемах, які треба негайно вирішувати. Голова райдержадміністрації Я.І.Шинкарук зробив ряд зауважень щодо діяльності, дисципліни окремих працівників райвідділу і побажав, щоб правоохоронці дотримувались гасла «Закон один для всіх». А ще є надія, що недавнішня заміна керівництва суттєво поліпшить роботу райвідділу.

Завідувач сектора роботи зі зверненнями громадян апарату райдержадміністрації Н.О.Романюк доповіла про підсумки роботи із зверненнями громадян у 2008 році.

Наталія Олексіївна розповіла, скільки було письмових та усних звернень до райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування району. У 2008 році на 4691 звернення було більше, ніж у 2007 році, що загалом становить 27221 звернення. Таке значне збільшення звернень обумовлено, насамперед, стихією. Громадяни, головним чином, порушували питання сільського господарства, ліквідації наслідків стихії, соціального захисту, промисловості, будівництва, паливно-енергетичного комплексу, науково-технічного прогресу, забезпечення законності і порядку, житлові та багато інших.

Н.Романюк коротко зупинилися на проблемі повторних звернень у різні інстанції, облдержадміністрації, Секретаріат Президента України, Кабінет Міністрів, а також на тих, які можна вирішити за місцем проживання. З цією метою голова РДА та його заступники проводили виїзні прийоми громадян. Наталія Романюк відзначила, що в зверненнях громадян порушуються питання, вирішення яких є безпосередньо в компетенції місцевих органів влади. Так, житель Прокурави 86-річний Д.М.Гарасим’юк, учасник війни протягом трьох років звертається до органів влади вищого рівня, щоб вирішити питання з під’їзною дорогою до його господарства. За минулий рік написав 15 листів до Секретаріату Президента України та Кабінету Міністрів України. На розгляд цього питання виїжджали різні комісії, вживали відповідних заходів, але до цього часу ветеран не в змозі самостійно вирішити дану проблему, а сільська влада залишилась осторонь.

Це непоодинокий випадок у нашому районі. Н.О.Романюк наголосила, що є ряд керівників організацій, служб, які порушують терміни розгляду звернень громадян, що породжує скарги у вищі інстанції. Крім цього, деякі голови сільських рад відправляють людей до району з такими питаннями, які можуть вирішити на місці.

Голова райдержадміністрації Я.І.Шинкарук зауважив, що наш район в області посідає перше місце серед скаржників. Зрозуміло, що певна кількість звернень зросла через ліквідацію наслідків стихії, але є й такі, які створюють сільські, селищні та міський голови. Вони усунулись від вирішення проблем їхніх виборців. До цього часу від деяких сільських рад люди приносять акти про наслідки стихії в їхніх господарствах. Також Ярослав Іванович загострив увагу всіх керівників організацій, установ, органів місцевого самоврядування на своєчасному і об’єктивному розгляді як усних, так і письмових звернень громадян, щоб припинити повторні скарги у вищі інстанції.

Про хід виконання розпорядження голови райдержадміністрації від 25.09.2008 року № 347 «Про організацію допризовної підготовки в навчальних закладах району у 2008 – 2009 роках» доповів виконуючий обов’язки комісара Косівсько-Верховинського об’єднаного військового комісаріату Ю.Г.Постольний. Юрій Григорович відмітив, що, виконуючи вимоги розпорядження голови райдержадміністрації, Закону України, постанови Кабінету Міністрів, з метою підготовки юнаків до служби в Збройних Силах України і захисту Вітчизни проводиться в школах допризовна підготовка юнаків. Навчально-матеріальна база з допризовної підготовки в усіх навчальних закладах району забезпечує якісне навчання у військовій справі. Більшість викладачів ДП постійно удосконалюють обладнання військових кабінетів, тирів та ін. Кращі навчальні бази створені у Яворівській, Косівській № 1, Кобаківській ЗОШ І-ІІІ ст. У квітні з юнаками будуть проведені триденні шкільні заняття з проведення стрільб з малокаліберної гвинтівки ТОЗ. Ю.Постольний зауважив, що цього року 5 випускників виявили бажання вступати у вищі військові заклади Міністерства оборони України. Також йшлося про підсумки осіннього призову юнаків на строкову службу та про стан справ весняного призову. Наголошувалося на проблемах, які пов’язані з явкою призовників у військкомат. Чимало з них ухиляються від служби в армії. Вживаються заходи.

Начальник відділу освіти РДА В.Я.Козьменчук проаналізував стан навчального процесу з допризовної підготовки юнаків у школах району. Володимир Ярославович зупинився на досягненнях і проблемах.

Заступник головного лікаря Косівської ЦРЛ В.Д.Гуцуляк проаналізував, скільки було оглянуто лікарями юнаків і скільки виявлено непридатних до служби в Збройних Силах України. Прикро, але 132 юнаки з 520 – комісія визнала непридатними.
Василь Дмитрович відмітив, що найбільш поширеними захворюваннями у допризовників є хвороби кістково-м’язевої системи, внутрішніх органів, нервової системи, основна патологія і наслідки перенесеної нейроінфекційної та черепно-мозкової травми. В.Д.Гуцуляк запевнив, що до прийому призовників лікарі готові, тільки є проблеми з застарілим обладнанням. На вирішення цих питань потрібні кошти.

Я.І.Шинкарук дав доповідаючим ряд зауважень і пропозицій.

Вікторія Кушнірчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *