Загальновідомим є той факт, що від якості висіяного насіння, районованих сортів сільськогосподарських культур у значній мірі залежить кінцевий результат, зібраний восени урожай. Тому не випадково саме на державу покладено функції насіннєвого контролю, що з одного боку передбачає досить жорсткі умови в цій сфері, а з іншого – різні заохочення для виробників насіння у підвищенні його якості. Ці умови закладено в Законі «Про насіння і садивний матеріал».

Озимий клин у нашому районі представлений такими районованими сортами: озима пшениця «Столична», «Поліська-90», озимий ячмінь «Основа». Повністю до потреб району засипано і перевірено насіння ярих зернових культур, а саме: ярого ячменю, ярої пшениці, вівса. Приватне підприємство — фірма «Явсон» висіяла у закритому грунті помідорів 2 га та огірків сортів голландської селекції 2 га.

З кожним днем ми наближаємося до пори, коли треба буде на своїх присадибних ділянках висівати в ґрунт якісне кондиційне насіння, яке, як правило, купуємо на ринках чи в спеціалізованих магазинах. В зв’язку з цим Косівська міжрайонна державна насіннєва інспекція звертає увагу на те, що купуючи пакетоване чи вагове насіння та садивний матеріал у торгових точках, тобто суб’єктів з реалізації насіння (згідно з Законом «Про насіння і садивний матеріал»), вимагайте супроводжуючі документи до цього насіння, що засвідчують його посівні якості (сорт, репродукцію, партію, схожість, термін придатності).

Такими документами можуть бути: результат аналізу, посвідчення про кондиційність або просто показники якостей насіння, що видаються посередницькими фірмами згідно з сертифікатом про якість насіння, що видається тільки державними насіннєвими інспекціями.

Суб’єкти насінництва, які реалізують або хочуть займатися реалізацією насіння і не мають вищевказаних документів, повинні звернутися в Косівську МДНІ чи іншу райдержнасінінспекцію за такими документами.

Дані послуги є платними, що передбачено Постановою КМУ від 17 травня 2002 р. «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються державними інспекціями Міністерства аграрної політики».

Отож пам’ятаймо, що якісний посівний матеріал є запорукою високого врожаю, а працівники насіннєвої інспекції завжди готові допомогти у правильному його виборі.

Наш контактний телефон 8 (03478) 2-11-84.

Ю. Радиш,
начальник Косівської міжрайонної державної насіннєвої інспекції.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *