Тяжка доля спіткала 1944 року кримських татар, які були вивезені сталінським режимом з Кримського півострова.

В п’ятнадцятирічному віці Фемій Мустафаєв та його батьки повернулися з Узбекистану в Україну. Оселилися у Херсонської області, бо, незважаючи на те, що депортацію татар вже було визнано актом несправедливим і злочинним, родину в Крим таки не пустили. Саме тут, на півдні Херсонщини, Фемій відчув потяг до музики, яка стала його супутницею у житті. Закінчив Херсонське музичне училище. А в 1975 році життєвий шлях привів юнака до Київської консерваторії.

Фемій Мустафаєв – володар широкого вокального діапазону: від ліричного тенора до баритона. 7 років працював солістом Державного духового оркестру України та Кошицької опери у Словаччині. На різних сценах світу мовою оригіналу співав в операх славетних композиторів, виступав з сольними концертами в супроводі провідних оркестрів України як за кордоном, так і на своїй Батьківщині. Концертний репертуар співака складається з популярних арій та естрадних пісень, включаючи пісні народів України та зарубіжжя.

Фемій Мустафаєв міг залишитись працювати за кордоном, стати громадянином іншої держави, та не захотів. «Кращої землі, ніж Україна, немає ніде!», — так мовить співак.

Фемій Мустафаєв усім серцем і душею прикипів до України. Дуже подобаються йому українські народні пісні. Він добре володіє українською мовою.

Творчі шляхи поєднали Фемі Мустафаєва з нашим земляком, композитором Остапом Гавришем. Мелодійність наших пісень, схожість гуцульського мелосу з кримськотатарським, зрештою, проста щира дружба зблизили дві творчі особистості. Співак відгукнувся на прохання Остапа Гавриша підтримати відбудову храму Святого Василія у Косові і виступити у творчому вечорі в рамках гуцульської розколяди, яку щороку проводить земляцтво іванофранківців у м. Києві.

А 11 квітня, на Провідну неділю, Народний артист України Фемій Мустафаєв приїде до Косова зі своїм сольним концертом, на якому виконає для наших земляків популярні арії з опер та оперет зарубіжних і українських композиторів, українські народні та неаполітанські пісні. Він обіцяє подарувати косів’янам вечір світського, духовного і класичного мистецтва.
Концерт відбудеться в актовій залі Косівської школи мистецтв 11 квітня, початок – о 15 год.

Вл. інф.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *