З кожним днем все більше людей розуміє, що гарні білі зуби – це символ здоров’я і успішності, елемент культури, що визначає сучасну людину. Не є таємницею, що скільки б людина не лікувала зуби, але якщо вона не дотримується правил по догляду за ними, то праця лікаря буде малоефективною. Зараз багато факторів, що провокують захворювання зубів і порожнини рота. Це – погана гігієна, несприятлива екологічна ситуація, неправильне харчування, індивідуальні особливості організму, стан імунної системи, спадкові фактори. Але все-таки основні причини виникнення захворювань зубів та ротової порожнини – погана гігієна – та нераціональне харчування.

Найбільш розповсюджене стоматологічне захворювання в усьому світі – карієс зубів, на другому місці – захворювання пародонту. Основна причина виникнення карієсу і захворювань пародонту (ясен) – зубний наліт. Саме він дає початок каріозним процесам, призводить до запалення ясен. Мінімальна кількість зубного нальоту утворюється уже через 2-6 годин після чищення зубів, він росте і нагромаджується за рахунок постійного нашарування нових мікроорганізмів та солей слини. В зубному нальоті відбувається активна життєдіяльність мікроорганізмів, в результаті якої утворюється кислота. В перші години вона нейтралізується слиною, але через 18-20 годин шар зубного нальоту стає настільки товстим, що слина неспроможна проникнути в нього, і кислота починає розчинювати емаль. Якщо чистити зуби кожні 12 годин, можна значно знизити ймовірність розвитку карієсу. В основному зубний наліт накопичується у важкодоступних для чищеннях ділянках. Через деякий час настає мінералізація зубного нальоту. За рахунок попадання на його поверхню з слини солей кальцію, і утворюється зубний камінь, що подразнює ясенний край, призводить до запалення та кровоточивості ясен — гінгівіту.

Ось чому варто знати більше про гігієнічну профілактику зубних захворювань – тоді про самі захворювання доведеться знати значно менше.

Стоматологи наполягають, що чистити зуби потрібно двічі на день (вранці та ввечері) хоча б по 2 хвилини щоразу — це необхідний мінімум. Та важливо не просто слідувати цьому гігієнічному графіку, а й ретельно виконувати саму процедуру: чистити усі поверхні зуба і масажувати ясна. Необхідно особливу увагу приділяти міжзубним проміжкам, оскільки найчастіше саме вони обділені увагою і є потенційно хворобливими.

Слід намагатися не вживати дуже гарячих чи надміру холодних харчових продуктів та напоїв. Особливо шкідливо вживати їх один за одним, з різким перепадом температур. Це викликає не тільки дещо неприємні відчуття, але й призводить до утворення мікротріщин в емалі, що підвищує небезпеку виникнення крієсу.

Дуже шкодить зубам (і не лише їм) постійне вживання солодкої і мучної їжі. Бактерії, що викликають карієс, живляться переважно вуглеводами. Тому вони теж дуже люблять печиво і цукерки. Аби не підготувати шкідливі бактерії, після солодкого слід якомога швидше почистити зуби або хоча б прополоскати рот спеціальними ополіскувачами.

Необхідно пам’ятати, що зубні пасти здатні забезпечити ваші зуби кальцієм і фтором не більше ніж на 30% — це істотний внесок, але недостатній. Більшу частину цих важливих мікроелементів потрібно отримувати з їжі. Кальцій і фтор містять такі продукти: молоко, сметана, сир, бобові, зелень.

Дуже важливо навідуватись до стоматолога на регулярний профілактичний огляд, принаймі двічі на рік, а не думати про це лише тоді, коли докучає зубний біль. Чим раніше стоматолог виявить ознаки захворювання – тим легше буде його вилікувати.

Ліда Баранюк,
лікар-стоматолог Косівської ЦРЛ.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *