Два тижні тому сноубордисти, які відпочивали у селі Пилипець (Закарпаття), нехтуючи правилами безпеки, піднялися на Боржавський хребет. Звідти двоє чоловіків взяли напрямок на гору Великий верх. Потім пішли хребтом у бік гори Стой, що височіє на 1600 метрів над рівнем моря. Надвечір погодні умови в горах різко погіршилися: пішов сніг, опустився густий туман, пориви вітру теж завдавали клопоту. І сталося те, що мало статися з легковажними і недосвідченими туристами, — вони заблукали. Мобільним телефоном покликали на допомогу рятувальників.


О 4.30 год. ранку на пошуки мандрівників-невдах вирушили бійці Воловецького пошуково-рятувального пункту на чолі зі своїм командиром Василем Вербищуком. Вони майже дійшли до того місця, де загубилися туристи, але погана видимість призвела до трагедії. Карніз, на який вийшли четверо рятувальників, обвалився, і вони потрапили в лавину. Тонни снігу проповзли ущелиною аж 800 метрів униз. Двох рятувальників лавина викинула убік, двох поховала під товстим шаром снігу. Вцілілі МНС-ники часу не гаяли і відразу ж почали шукати колег. Одного їм вдалося витягнути на поверхню живим. Допоміг ліхтарик, причеплений до головного убору чоловіка. Світло від нього пробивалося крізь товщу снігу і врятувало йому життя. На жаль, командира знайти не вдалося.

Його шукали рятувальники з усієї Західної України. Серед них був і командир Косівського ГПРП Петро Задорожнюк (він і розповів нашому часопису про цю трагедію та надав фотографії, зроблені на місці події). Однак раптове потепління спричинило сходження і небезпеку появи нових лавин. Щоб гори не стали братською могилою для самих рятувальників, пошукові роботи довелося тимчасово зупинити.

Тіло загиблого Василя Вербищука знайшли лише через два тижні.

Так легковажність і нехтування правилами безпеки двох туристів призвели до загибелі людини, яка присвятила своє життя порятунку інших.

А сноубордистів знайшли. Із гірської пастки їх вивели ті ж таки троє МНС-ників, які вижили після сходження лавини.

Аліса Мудрицька.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *