З давніх-давен на Гуцульщині дуже шанували родину. Сім’ї стояли вкупі біля церкви на Великдень, вони з’їжджалися до рідної домівки з далеких і близьких країв на Свят-Вечір. Діти шанували батьків, батьки шанували своїх родичів, бо цього вимагав гуцульський етикет.
Багатодітна сім’я з Космача
Сім’ї на Гуцульщині в основному були багатодітними, і десятеро-дванадцятеро дітей були закономірним явищем. На сьогоднішній день, коли українці стараються мати якнайменше нащадків (особливо міське населення), гуцульські сім’ї збільшуються.
Особливо багато багатодітних сімей в нашому селі Космачі. Більшість із них дуже порядні, користуються авторитетом і повагою серед односельчан. Тому не випадково Президент України в 2009-2010 роках присвоїв почесне звання «Мати-Героїня» 52 жінкам з Космача. Серед нагороджених: Анастасія Палійчук — мати тринадцятьох дітей, яка живе на присілку Мел, Євдокія Польова — мати вісьмох дітей, Євдокія Клапцуняк — мати дев’ятьох дітей, Марія М’язга — мати шістьох дітей, Ксенія Тисячна — мати сімох дітей, Ганна Горганюк — мати п’ятьох дітей…

У минулому році в Космачі народилося 110 дітей, тоді як помер 71 житель села.

На знімку: мати-героїня Ганна Коб’юк із чоловіком Дмитром та своїми десятьма дітьми.

Марія Мохнатчук,
с. Космач.

Фото Василя Кіщука.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *