Відповідальність, за забезпечення пожежної безпеки на виборчих дільницях покладається на керівників підприємств, установ га організацій, у приміщеннях яких вони розміщені, а також на голів виборчих комісій. Ці приміщення повинні мати не менше двох виходів. У дерев’яних спорудах чи будівлях зі спалимим перекриттям виборчі дільниці необхідно розміщувати лише на першому поверсі.

За дотримання протипожежного режиму відповідає також черговий по виборчій дільниці. Територія подвір’я, горище та підвальні приміщення слід постійно утримувати у чистоті та систематично очищувати від займистих матеріалів.

У самому приміщенні виборчої дільниці має бути розроблений і вивішений на видному місці план евакуації людей на випадок пожежі.

У цих будівлях мають бути ретельно перевірені та приведені у випарний стан прилади опалювання та електрообладнання.
При перебуванні людей у приміщеннях решітки, встановлені на вікнах, повинні бути відчинені або зняті взагалі.

Всі двері евакуаційних виходів мають відчинятися в напрямку виходу людей з приміщення. Сходові клітки, евакуаційні виходи, проходи, коридори, тамбури необхідно утримувати вільними, нічим не захаращеними.

Під маршами сходів забороняється влаштовувати комірки, зберігати горючі матеріали, а також оформлювати займистими матеріалами стіни у коридорах, вестибюлях, на сходових клітках. Світильники евакуаційного освітлення повинні бути справними і вмикатись з настанням сутінків.

Категорично забороняється користуватись у приміщеннях електронагрівальними приладами (кип’ятильниками, електрочайниками, прасками, електроплитками і т.ін.), а також застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи та інші джерела відкритого вогню. Для аварійного освітлення необхідно передбачити наявність для кожного чергового працівника акумуляторних або ручних електричних ліхтарів.

Електричне освітлення кабін для голосування має відповідати правилам влаштування електроустановок.

Для під’єднання світильників в кабінах треба застосовувати тільки гнучкі мідні проводи у гумовій або поліхлорвініловій ізоляції. Проводи повинні бути захищені від яошкоджень, а в дерев’яних конструкціях їх прокладають по шару азбесту.

Виконання цих робіт слід доручити кваліфікованому електромонтеру.

Забороняється встановлювати кабіни для голосування на шляхах евакуації, поблизу опалювальних печей, під відкритими світильниками, електрощитками. Килими та килимові доріжки у приміщеннях повинні бути міцно прикріплені до підлоги, а застосування тих, що виготовлені з синтетичних матеріалів, взагалі не допускається.

Показ кіно- та відеофільмів дозволяється тільки у приміщеннях, які відповідають протипожежним вимогам.
Курити — тільки у спеціально відведених та обладнаних місцях.

Для розігріву сургучу необхідно застосовувати спеціальні сургучниці, встановлені на негорючих підставках у спеціально відведеному місці.

Виборчі дільниці необхідно забезпечити телефонним зв’язком, також має бути встановлена табличка із вказаними номерами телефонів виклику пожежної частини та місцем знаходження найближчого телефону.

Приміщення треба забезпечити вогнегасниками (з розрахунку один вогнегасник на 200 кв.м площі, але не менше двох вогнегасників на приміщення).

З усіма членами виборчої комісії — провести інструктаж з правил пожежної безпеки та дій на випадок пожежі.

Після закінчення роботи необхідно здійснити огляд приміщень перед їх закриттям, відключити електромережу та всі струмоприймачі, зробити відмітку у спеціальному журналі.

На випадок виникнення пожежі необхідно негайно повідомити у пожежну охорону за телефоном 101 організувати евакуацію людей, рятування майна та документів, за допомогою первинних засобів приступити до ліквідації пожежі.

М. Шкрібляк,
начальник ВПНПД Косівського ГУ МНС.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *