У центральній частині Косова беруть плату за паркування автомобілів. Водії по-різному ставляться до нововведення. Одні з розумінням сприймають рішення місцевої влади. Хтось неохоче сягає в кишеню, коли людина в помаранчевій жилетці каже: «Прошу пана – гривню». Дехто обурюється, почувши такі слова, мовляв, що за порядки завели? Паркувальнику такому власникові доводиться пояснювати, що стоянка в місті платна. Однак його слова не завжди беруть до уваги. Отож, розкласти всі крапки над «і» наш кореспондент намагався у розмові з Косівським міським головою Володимиром Пітеляком.

— Володимире Васильовичу, чому виникла потреба платного паркування автомобілів?

— Ще 6 червня 2008 р. сесія міської ради розглянула питання про паркування автомобілів. Внесли його до порядку денного з метою впорядкування руху автотранспорту та збільшення надходжень до міського бюджету. На сесії визначили місця платного паркування автівок у центральній частині міста.. На вул. Незалежності — від примикання вул. Кобилянської і вул. Гвардійської (біля магазину «Горизонт») до майдану Незалежності включно. На вул. Гвардійській – від примикання мостового переходу через р. Рибницю (біля ДПІ) до автостанції і магазину «Лімон», що навпроти. Тобто, це ті ділянки дороги, де найбільше збирається автомашин.

— Рішення сесія прийняла ще минулого року, а практичне відображення воно чомусь знайшло лише тепер.

— Справа ця для Косова нова. Звісно, вимагала вивчення, погодження з різними службами, як правильно її зорганізувати, в тому числі — з державтоінспекцією, ДПІ. Необхідно було встановити відповідні дорожні знаки, запровадити в місті односторонній рух транспорту, знайти також людей, які згодилися б займатися таким видом діяльності. З цією метою міська рада неодноразово давала оголошення у районну газету. Депутатська комісія з питань торгівлі, побутового обслуговування, транспорту, зв’язку і розвитку підприємництва (голова Б.Лаврук) організувала й провела конкурс для визначення суб’єктів господарювання з метою надання дозволу на влаштування і збір плати за паркування у визначених місцях. Серед трьох претендентів таке право виборов підприємець Віталій Гнатюк. Ставку збору за паркування одного автомобіля для початку визначили в межах часу від п’яти хвилин до однієї години — одна гривня.

— На які потреби міська рада спрямовуватиме кошти, отримані від паркування?

До міського бюджету від однієї гривні надходйтиме 17 копійок. На минулій сесії депутати вирішили, що ці кошти йтимуть на оплату електроенергії для вуличного освітлення. Крім того, за кожний день паркування підприємець (згідно з угодою) вноситиме на рахунок міської ради — 100 гривень.

— Але на цій же сесії, 4.12.2009 р., також переглянули ставку збору за паркування автомобілів.

— Так. З 10.12.2009 р. плату вирішили встановити в розмірі двох гривень. І підприємець В.Гнатюк, і міська рада вивчали цей досвід в інших містах області. Зрештою, й самі водії знають, що плати менше двох гривень нема ні в Коломиї, ні в Івано-Франківську. Часові умови не змінилися. Платне паркування діє з 9 до 16 год. у зимовий період, у неділю — безкоштовне.

— Альтернативні, тобто безоплатні місця паркування у місті є?

— Безумовно. Такі майданчики є навпроти супермаркету «Наш край», відділення Ощадбанку, на вул. Незалежності (за майданом Незалежності), вул. Гвардійській — вниз по дорозі від моста навпроти ДПІ.

— Якщо водій кілька разів зупиняється в різних місцях, то щоразу мусить платити за паркування?

— Плата справляється за місце паркування, а не за зону паркування загалом.

Водії, які мають потребу часто припарковувати машину в місті, можуть у підприємця В.Гнатюка (його прізвище і реквізити вказані на талоні, який видає паркувальник) за 50 гривень придбати місячний абонемент.

Врахували також і пільгову категорію людей. Для інвалідів, воїнів-інтернаціоналістів, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС паркування безкоштовне.

— Однак хочеться зауважити, що окрім людей у помаранчевих жилетках і встановлених дорожніх знаків, ніщо більше не повідомляє про платне паркування в Косові.

— Розумію, що маєте на увазі. Але, зважте, справу тільки почато. Зробити належну розмітку дороги, визначити білими лініями місця паркування зараз просто недоцільно через погодні умови. Це буде велика трата коштів на неякісну роботу. Підприємець знайшов тих, хто може виконати таке замовлення. Буде залучено відповідну техніку, спеціалістів, але це справа наступного року.

Розмовляв Ігор Сусак.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *