Цьогорічний святий Миколай приїхав до вихованців Яблунівської школи-інтернату трійкою «баских» автомобілів: на легковиках мчали керівники податкових служб області та району, мікроавтобусом везли чималий вантаж: солодощі, канцтовари, продукти і навіть 10300 гривень на облаштування спортивного майданчика. До пакування символічного мішка з подарунками долучилися працівники податкових інспекцій усієї області. Наприклад, лише Косівська ДПІ, окрім солодощів, назбирала для вихованців інтернату 2000 гривень. Отже, податківці дотримали свого слова — і таки взяли шефство над Яблунівським навчальним закладом.

Наталія Юріївна Фіцич, господиня цього великого дому, де на повному державному забезпеченні перебувають 130 дітей, привітно зустріла нетерпляче очікуваних «Миколаїв», коротко розповіла їм про досягнення та проблеми школи-інтернату. Хлопчаки, зголоднілі за спілкуванням з чоловіками (колектив працівників цієї установи складається переважно з жінок) одразу ж обступили двох кремезних податкових міліціонерів у камуфляжі, не зводили з них очей, просили показати різні силові «прийомчики» і вели з ними якісь свої серйозні чоловічі розмови. Малеча тим часом хутко займала місця в актовій залі.

Дітлахи так дзвінко, злагоджено і щиро заспівали про святого Миколая, що, здається, і камін.ь змогли б розчулити. Що вже казати про відчуття поважних гостей: голови ДПА в Івано-Франківській області Володимира Поповича, начальника управління податкової міліції Прикарпаття Василя Андрішака та начальника ДПІ в Косівському районі Оксани Мельниченко. Вони були зворушені до сліз і навіть не соромилися цього.

Голова ДПА в області Володимир Попович пообіцяв дітям, що в їхньому інтернаті податківці буватимуть часто. Не з перевірками, звичайно, а з подарунками і добрими ініціативами. Одну з таких мають намір здійснити вже на початку березня наступного року. Оскільки інтернат спеціалізується на трудовому навчанні, у більшості його учнів — справді золоті рученята. Тож їм було запропоновано наступних два місяці якомога більше творити, майструвати і вигадувати. Коли ж назбирається достатньо дитячих робіт, в інтернаті проведуть благодійний аукціон. Головний податківець бласті пообіцяв привезти грошовитих покупців. Один уже зголосився — це директор спиртоб’єднання.

Треба віддати належне гостям, кожен знайшов теплі і добрі слова для вихованців цього не зовсім звичайного інтернату. Бажали дітям здоров’я, успіхів у навчанні, великих досягнень у дорослому житті.

До «миколаїв»-податківців підійшла красива мініатюрна дівчинка. Це Сніжана Майко. Саме її твір до сліз зворушив членів авторитетного журі традиційного конкурсу «Податки — очима дітей», який ДПАУ щороку проводить для творчо обдарованих школярів. Володимир Попович і досі не може читати твір Сніжани «Замість тата у нас Україна» — зрілому чоловікові перехоплює горло. Він часто цає прочитати роздуми дівчинки з багатодітної сім’ї і заклопотаним високопосадовцям, і давнім друзям.

Саме цей лист було відзначено в номінації «Найщиріше викладення теми», саме Сніжану приїхали вітати з цією нагородою керівники ДПА в області. І саме тоді вони вперше побачили мало не всіх учнів інтернату, саме тоді зрозуміли — треба допомагати.

— Ми не меценати. Меценати приїжджають вряди-годи. Ми швидше опікуни, бо вже не зможемо забути і залишити цих діточок, — зізнався начальник управління” податкової міліції в області Василь Андрішак.

До речі, Яблунівська школа-інтернат — вже другий навчальний заклад, яким опікуються податківці Прикарпаття. Під їхнім турботливим покровом перебуває і Снятинський інтернат.

— Ми допомагатимемо; цим дітям постійно. Можливо, наш приклад спонукає до творення добрих справ інших людей, інші організації — усіх, хто має бодай часточку пюдяності у своїх серцях. В очах цих дітей спалахнула іскорка надії, вони нам повірили, і ми не маємо права їх обманути, — сказав головний податківець області Володимир Попович.

Аліса Мудрицька.

Після крапки
З нагоди улюбленого свята дітей у районі відбувся ряд цікавих заходів, зокрема у Маєтку святого Миколая. Докладніше про це читайте у наступному номері «ГК».

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *