«Для українського народу інститут виборів є найбільш важливим, а самі вибори є ключовим елементом політичного процесу та визначальною характеристикою участі громадян у політичному житті»,.— переконаний Міністр юстиції Микола Оніщук. Про вибори, виборчі права громадян та роботу Міністерства юстиції у цей відповідальний період головний правник країни розповів журналістам.

— Як ви оцінюєте виборче законодавство в цілому?

— Вибори та демократія як суспільні явища невід’ємні одне від одного: вибори є умовою становлення демократії, її ключовим виміром і, в певній мірі, її результатом.

Попри певну недосконалість чинного законодавства, Україна в останні роки досягла значного поступу у проведенні прозорих і демократичних виборів. Після парламентських перегонів 2006 року спостерігачі від Євросоюзу, Ради Європи та ОБОЄ майже одноголосно заявили, що вибори відбулися чесно і відкрито. На належному рівні пройшли і позачергові вибори до парламенту у 2007 році, що були визнані Парламентською асамблеєю Ради Європи як демократичний механізм врегулювання політичної ситуації. Відтак Україна поступово долає негативний імідж, який утворився у 2004 році, коли президентські вибори були визнані сфальсифікованими.

— Які, на вашу думку, потрібно внести зміни у виборче законодавство?

— В першу чергу, мова йде про нагальну потребу в удосконаленні виборчої системи та запровадження відкритих виборчих списків на виборах представницьких органів влади. Це дозволить оптимізувати порядок організації та проведення виборів, завершить формування реєстру виборців та утвердження ефективних юридичних механізмів судового та позасудового захисту виборців.

Подібні зміни мають позитивно сприяти більш повній реалізації виборчих прав громадян, які повинні володіти повною інформацією щодо своїх виборчих прав. До речі, за ініціативою Міністерства юстиції вже створено більше семисот громадських приймалень, що надають населенню безоплатну правову допомогу, у тому числі з виборчих прав. У кожному обласному управлінні юстиції громадяни теж можуть отримати кваліфіковану консультацію.

— Давайте поговоримо про реєстр виборців. Яким чином виглядає сьогодні ситуація із його формуванням?

— Особлива роль органів юстиції полягає у підготовці відомостей про виборців до відповідного органу ведення Реєстру виборців.

Відділами реєстрації актів цивільного стану була проведена велика робота, в результаті якої органам ведення Державного реєстру виборців було надано інформацію за період з 1 лютого 2006 року до кінця серпня 2009 року (приблизно 3450000 виборців).

— Яких кроків варто очікувати від Міністерства юстиції в подальшому у виборчому процесі?

— В першу чергу ми сконцентруємо свою увагу на просвітницькій роботі, яка буде спрямована на підвищення правової культури учасників виборчого процесу. Мова йде про більш активну роботу громадських приймалень з надання консультативної допомоги з питань виборчого законодавства. Територіальні органи юстиції повинні більш оперативно розглядати та приймати рішення на повідомлення про зміни структурних утворень тих політичних партій, що є суб’єктами виборчого процесу.

Органам юстиції доручено разом із членами окружних виборчих комісій підвищувати кваліфікацію членів дільничних виборчих комісій, надавати їм консультативну допомогу з питань застосування Закону «Про вибори Президента України».

Я переконаний, що вибори є інструментом зміцнення довіри громадян як до української влади, так і до політичних партій і цілого ряду політичних інститутів. Напередодні чергових президентських виборів українські влада та суспільство мають довести свою відданість принципам демократії, провівши по-справжньому вільну і чесну виборчу кампанію. Це буде запорукою подальшої реалізації демократичних перетворень у суспільстві.

Інтерв’ю надано управлінням юстиції в Косівському районі.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *