Стихія 12-14 жовтня привернула увагу до стану трас повітряних електроліній. На думку енергетиків, якби господарі вчасно та якісно проводили обрізування гілок дерев поблизу електромереж 0,4 кВ на території своїх садиб, масштаби пошкоджень електроліній були б меншими. Адже основною причиною, разом із намерзанням та налипанням мокрого снігу на проводах, є саме гілки дерев, які під вагою снігу падають на електролінії та обривають проводи. Тому ВАТ «Прикарпаттяобленерго» нагадує про важливість чистки трас повітряних ліній електропередач.

Для надійного забезпечення суспільного виробництва та населення області електроенергією, для недопущення аварій в електромережі та згідно з «Правилами користування електричною енергією для населення» та «Правилами охорони електричних мереж», споживачі зобов’язані самостійно очищувати гілки дерев на прилеглих лініях електропередач та не допускати насадження нових дерев в охоронній зоні ліній електропередач.

Для цього у РЕМах щороку розробляється графік чистки трас, організовується вимкнення ліній електропередач та допуск в охоронну зону електроліній 0,4 кіловольт, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств для проведення чистки траси електроліній. При отриманні дозволу від філії господарі самі мають проводити обрізування дерев та кущів, згідно з графіком енергопідприємства. Працівники філій товариства (виробничі бригади районів електричних мереж) обрізують насадження тільки біля будинків і присадибних ділянок інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів поблизу електроліній напругою 10 кіловольт і вище. Графіки проведення обрізування дерев та кущів на трасах ліній електропередач надруковані у районних газетах Івано-Франківської області.

У разі порушення власниками земельних ділянок (будівель, споруд) охоронних зон, електромереж, створюється загроза для їхньої безпеки і безпеки решти громадян від можливого ураження електричним струмом, загорання цих об’єктів чи пошкоджень електромереж. Крім того, розташування об’єктів в охоронних зонах електромереж створює труднощі для ремонтно-експлуатаційного персоналу ВАТ «Прикарпаттяобленерго» під час здійснення експлуатації чи аварійного відновлення повітряних ліній, перешкоджає доступу персоналу та під’їзду спецтехніки.

Тому адміністрація енергокомпанії просить всіх мешканців району, а особливо виконавчу владу населених пунктів, взяти активну участь у чистці трас ліній електропередач. Від позитивного вирішення цього питання значною мірою залежить надійне та безперебійне забезпечення електричною енергією споживачів населених пунктів району.

Відділ інформаційної політики ВАТ «Прикарпаттяобленерго».

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *