Прокуратура України здійснює свою діяльність на підставі Закону «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року та ст. 121 Конституції України.

За 11 місяців 2009 року прокуратура району порушила 30 кримінальних справ, зокрема 20 — з метою захисту конституційних прав громадян, з них 7 — щодо порушення законодавства про охорону праці, 1 — за невиплату заробітної плати, 2 — щодо охорони прав неповнолітніх.

У сфері економічних відносин порушено 4 кримінальні справи, зокрема по одній справі — стосовно порушень закону у сфері державної та комунальної власності, бюджетної системи та у сфері земельних правовідносин.

При здійсненні прокурорського нагляду за охороною навколишнього природного середовища порушено 7 кримінальних справ, з них одну — у сфері охорони тваринного світу та 6 — з метою захисту лісових ресурсів.

Здійснюючи наглядову діяльність за додержанням і правильним застосуванням законів органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, прокуратура району принесла 77 протестів на незаконні рішення зазначених органів. Так, з метою захисту конституційних прав громадян мною принесено 42 протести, в тому числі 29 — на виявлені порушення законодавства про адміністративні правопорушення та 6 — з метою захисту прав неповнолітніх. Інші протести прокуратура району приносила у сфері економічних відносин (10), при виконанні рішень судів — 13 та при порушенні вимог земельного законодавства — 12.

Крім того, протягом зазначеного періоду прокуратура району, за результатами проведених перевірок, притягнула до адміністративної та дисциплінарної відповідальності 198 посадових осіб, серед яких найбільше працівників лісової охорони (92). За порушення конституційних прав громадян доведеться відповідати перед законом 64 особам, зокрема за порушення законодавства щодо оплати праці, охорони праці та здоров’я, захисту прав неповнолітніх та за порушення адміністративного законодавства.

Органи прокуратури, відповідно до ст. 12 Закону «Про прокуратуру», розглядають звернення громадян. Протягом 10 місяців поточного року до нас надійшло 594 таких звернень, на особистому прийомі у прокурора побувало 35 осіб. 235 звернень направлено в інші органи і відомства, оскільки питання, які у них порушувалися, не входять до компетенції органів прокуратури.

На виконання функції представництва інтересів громадянина або держави в суді прокуратура району за 11 місяців 2009 року заявила в інтересах держави 130 позовів, з них 110 — в порядку цивільного, 3 — в порядку господарського та 17 — в порядку адміністративного судочинства.

Серед заявлених у цивільному судочинстві, переважають позови в інтересах лісогосподарських підприємств району про відшкодування шкоди, заподіяної самовільними рубками лісу на загальну суму 970 тис. грн. Такий пильний контроль за дотриманням законодавства у цій галузі обумовлений тим, що пріоритетним напрямком розвитку Косівського району є охорона, збереження та відтворення найбільшого багатства нашого краю — лісів.

Прокуратура району продовжує практику заявлення позовів в інтересах ДПІ в Косівському районі про стягнення податку, з .власників транспортних засобів. Протягом 2009 року було 9 позовів вказаної категорії, з яких 4 — розглянуто та задоволено у суді.

У 2009 році прокуратура району заявила 15 позовів до суду в інтересах Косівського відділення ВАТ «Державний ощадний банк» про розірвання кредитних договорів та стягнення заборгованості за кредитами на суму 190 тис. грн.

Відповідно до ст. 5 Закону «Про прокуратуру», на органи прокуратури України покладено функцію підтримання державного обвинувачення в суді. На її виконання у 2009 році направлено до суду 115 кримінальних справ з обвинувальним висновком, з них 92 — розглянуті судом із постановленням вироку.

Василь Хомин,
прокурор Косівського району, старший радник юстиції.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *