Радісні й щасливі дівчатка й хлопчики з Косівщини купаються в Чорному морі, долають найвищу вершину Криму — Роман-Кош, зустрічають схід сонця на горі Аю-Даг, завдяки якій в «Артеку» завжди тепло, а на прилеглій до нього частині моря майже постійний штиль: вона привітна, спокійна й ласкава.

На інших кольорових світлинах на комп’ютернім моніторі — косівська дітвора, вся в зорянім сяйві гуцульських вишиванок, кептарів і запасок, вихором танцює аркана. А ось вона уже в інших сценічних костюмах, вже зачаровує красою бальних танців.

Щасливими почуваються в сузір’ї юних косівських талантів дружина Президента України Катерина Ющенко, соловейко України — Ніна Матвієнко, співачка Наталія Бучинська. А діти почуваються щасливими на елітній дитячій туристичній базі «Діброва», куди щастить потрапити кращим із кращих артеківців.

Що ж це за юні танцюристи з Косівщини, на долю яких випав такий зоряний час?

Це 26 зі ста двадцяти учасників зразкового дитячого танцювального колективу «Зелений талісман» районного Центру дитячої творчості. Вони належать до середньої групи цього талановитого дитячого колективу, але на дитячій українській сцені — на найвищих висотах: срібні призери Всеукраїнського телефестивалю «Крок до зірок» і телечемпіонату України з хореографії «Прем’єр-ліга». Тож на XI Міжнародний фестиваль дитячої та юнацької творчості, що проводився в «Артеку», були запрошені як уже визнані і відомі в Україні. На цьому фестивалі під назвою «Наша земля — Україна» вони гідно презентували сценічне мистецтво не лише Гуцульщини, але й усієї України.

Як зізнається директор районного Центру дитячої творчості Мирослав Соколюк, п’ять тисяч дітей з України та інших країн, що відпочивали в «Артеку», із захопленням аплодували «Зеленому талісману» за чудове виконання народних та сучасних танців, вражались, що його учасники вміють гарно малювати, вишивати, виліплювати художні речі із глини, проявляють себе кмітливими, спритними й винахідливими у найскладніших конкурсах. Саме «Зелений талісман» був визнаний найкращим у номінації «сучасні танці» на цьому престижному XI Міжнародному фестивалі «Наша земля — Україна». Він же зайняв перше місце і в колективному туристичному марафоні. Нездоланні юні косів’яни і в спорті: Михайло Вацик, вихованець районного Центру дитячої творчості (тренер В.І.Хлопков), зайняв друге місце в змаганнях з шахів серед хлопців. Серед косівських дівчат у цьому виді спорту перше місце виборола теж вихованка Центру дитячої творчості з Косова Валентина Павлюк. Зірковий дует, до складу якого входила юна представниця Косівщини Андріана Абашин, теж удостоївся третього місця на згаданому дитячому фестивалі в «Артеку».

Мирослав Соколюк демонструє на комп’ютернім моніторі світлини за світлинами. На них бачимо щиру радість дітей з Косівщини від того, що виставка «Зеленого талісману» під девізом «Слава Україні — слава героям!» визнана найкращою, що на святі «Українська толока» всі були у за’хопленні від їхніх рукотворних виробів, виконаних під орудою заступника директора Косівського інституту Львівської національної академії мистецтв Марії Гринюк, викладачів Василя Перегінця, Оксани Удудяк та інших. Великі скупчення артеківців біля світлин Романа Печижака, на яких — талановиті люди Косівщини, її краєвиди. Купували артеківці у юних косів’ян їхні рукотворні-вироби на ярмарку «Милосердя». 108 гривень, зароблених у такий спосіб, а також подарунки, книжки про святого Миколая учасники «Зеленого талісману» віддали для дітей, які хворі на СНІД.

Уявімо, що в Косові не було би районного Центру дитячої творчості, не було б талановитого керівника «Зеленого талісману» Оксани Соколюк, художниці Ольги Яремчук, тренера з шахів Володимира Хлопкова та інших працівників згаданого закладу позашкільного виховання — не було б цього зоряного часу і в дітей, які побували в Міжнародному дитячому центрі «Артек», вони були б позбавлені радості, вражень на все життя, згубився би талант до танцю, пісні, малярства, спорту.

Нести радість дітям, дарувати їм знання, розвивати в них талант і виховувати найкращі людські якості — це найвище покликання учителя. Люди такого високого покликання і працюють у Косівському районному центрі дитячої творчості.

Василь Глібчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *