Відрадний факт — кількість недужих щодня зменшується. За останню добу до лікувальних закладів Косівщини звернулися 102 людини.

На сьогоднішній день у стаціонарах району перебувають 123 хворих на пневмонію, з них — 34 дитини.

Медичні заклади району отримали 786 упаковок препарату «Таміфлю», 362 — уже використано. Хочу наголосити: вагітні жінки, а також діти, які знаходяться у палаті інтенсивної терапії, та дорослі у реанімації на 95-97 відсотків забезпечені необхідними медикаментами за кошти держави. Якщо чогось не вистачає, значить, Цих препаратів немає у переліку, згідно з яким ми маємо право купувати ліки за бюджетні кошти. Тому пацієнти та їхні родичі змушені дещо докуповувати.

На жаль, лікарі нині настільки перевантажені роботою, що не мають змоги пояснити родичам пацієнтів, які медикаменти виділяє держава цій категорії хворих. Тому часто виникають непорозуміння. Якщо пацієнти купили флакон глюкози чи фізіологічного розчину, це ще не означає, що вони купили «крапельницю». Адже чисту глюкозу чи фізрозчин хворому не вводять, до них додають медичні препарати, про які пацієнти можуть навіть не знати. А вони придбані за державні кошти. Нині наші лікувальні заклади безплатно надають хворим згаданої категорії рибоксин, кокарбоксилазу, вітаміни та антибіотики.

На жаль, іноді наші зусилля не дають бажаного результату. Станом на 18 листопада померли троє чоловіків і одна жінка. Один з хворих (про це вже писав «Гуцульський край», але хочу ще раз наголосити на цьому) помер від легеневої тромбоемболії, а решта — з приводу ускладнень від постгрипозних пневмоній. Ми щиро співчуваємо родичам цих людей.

Усім померлим було зроблено розтин у патологоанатомічному відділенні. їхні історії хвороби відправлено в Міністерство охорони здоров’я для вивчення правильності тактики лікування: Поки що ми не можемо сказати, чи є на теренах району каліфорнійський грип, бо аналізи роблять довго: спершу в обласному центрі, потім у Києві, тоді — у Лондоні.

На щастя, на сьогоднішній день у реанімаційному відділенні немає хворих на постгрипозну пневмонію, стан яких був би критичним. Є один кисневозалежний чоловік, але основний діагноз у нього — онкологічна хвороба, а дихальна недостатність — це супутня патологія.

Нам вдалося практично витягнути з того світу двох людей. 22-річна хвора з Верховинського району була кисневозалежною,
мала високу температуру. Зараз її переведено у терапевтичне відділенні, стан ЇЇ здоров’я поліпшується.

Нині у лікувальних закладах району з діагнозом постгрипозна пневмонія перебувають 123 пацієнти. З початку епідемії такий діагноз мали 446 особи. Отже, практично 70 відсотків хворих на пневмонію уже одужали. Хотів би звернутися до жителів району з великим проханням: не займайтесь самолікуванням, звертайтесь до лікарів якомога раніше. Не легковажте своїм здоров’ям. Це не завчені фрази, це вимога сьогодення.

З початку епідемії медики району працюють практично в цілодобовому режимі, застосовують усі свої знання і досвід у боротьбі з підступною недугою. Томудуже прикро, що саме у ці, вкрай напружені для нас дні ми отримали «ножа у спину». На «гарячу» телефонну лінію Кабінету міністрів звернувся житель району, який заявив, що у лікарні в нього вимагали гроші за препарат «Таміфлю». Довідавшись про це, ми відразу ж провели службове розслідування. Адже цей препарат виділено для безкоштовного лікування і такий випадок — ганьба для усіх нас. Спробували зв’язатися з людиною, яка зателефонувала у Кабмін. З’ясувалося, що чоловік з таким прізвищем за вказаною ним адресою взагалі не проживає, а залишений ним телефон узагалі не відповідає.

Отже, факт не підтвердився, заява виявилася справжнім наклепом. Тому ми вирішили звернутися до правоохоронних органів з вимогою знайти брехуна. Адже ображено честь і гідність усього медичного закладу.

Іван ФАЗАН,
головний лікар Косівської ЦРЛ.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *