Перша хвиля ГРВІ та грипу, стверджують фахівці, пішла на спад. Наскільки епідемія вгамувалася, важко передбачити навіть медикам, адже Україна й далі грипує. У Косові людей у масках зараз майже немає. У марлевих пов’язках ходять лише окремі люди. Наш кореспондент вирішив поцікавитися, які противірусні препарати є у продажу в міських аптеках.

Ольга Яремин, Ярослава Тим’як, фармацевти аптеки № 39 «ВІТА-Фарм» розповіли часопису «Гуцульський край», що з препаратів для профілактики і лікування гострих респіраторно-вірусних інфекцій і грипу є Афлубін, Аміксин, Анаферон, Кагоцел, інфлюцид. Арбідол і Амізон вже розкупили. Є також у достатній кількості Імуновіт С, Ехінацея, аскорбінова кислота, вітамін С в таблетках. Пов’язок у продажу зараз нема, але є марля. Люди купують широкі бинти й використовують їх замість пов’язок, бо без марлевих масок не впускають у деякі організації.

Ілона Попазова, завідувач аптеки «Нова»:

— У ці дні в аптеці стало менше відвідувачів, це помітно. Панічна ситуація, коли «всі беруть, і я запасаюсь ліками» — уже минула. Та навіть у той період аптека мала що запропонувати. З досвіду вже знаємо про сезонне зростання захворюваності, тому противірусними препаратами забезпечили аптеку завчасно, і ціни на них у нас не зростали. Одноразові марлеві пов’язки на початку епідемії продавали по одній гривні, за ціною 1 грн. 70 коп. маємо й зараз, є також препарати Римантадин, Лавомакс, Аміксин, Анаферон, Афлубін, Амізон та ін.

Орися Шкрібляк, заступник завідувача аптеки №40:

— Різними протигрипозними препаратами у аптеці заповнені дві великі шафи. Маємо Арбідол, Афлубін і оксолінову мазь, виробництво якої налагодили Житомирська й Тернопільська фармацевтичні фабрики. Коли в продажу не мали оксолінової мазі, ми в себе в аптеці готували мазь Бороментол. її брали в нас для своїх працівників управління Пенсійного фонду, кредитна спілка «Косівська».

На початку епідемії наплив відвідувачів у аптеці був великий. Навіть здорові люди розбирали все, й вітаміни теж. Дві тисячі одноразових марлевих пов’язок розпродували буквально за годину. Але ми не чекали, поки нам надійдуть необхідні препарати, медикаменти привозили самі. Комісії з області й району перевіряли аптеку й здійснювали моніторинг цін на препарати. Жодних порушень не виявили. У нас ціни навіть нижчі встановленої граничної межі.

Підготував Ігор Сусак.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *