Погодьтеся, що афоризмів є дуже багато, тому довго думала, який із них зможе доповнити цю невеличку історію. І ось, мимохіть, натрапила на слова Джона М. Темплтона: «Любов подібна до сонця. А наше життя годується енергією любові». Саме таку любов подарував маленький хлопчик рослині, яка за своїм виглядом та кольором не лише схожа на сонечко, а й щомиті тягнеться до нього, і яку не даремно називають «квіткою сонця». А віднайти її можна у нас, на Косівщині, а ще точніше — в селі Старі Кути. І ми вирішили її знайти…

Дорога відразу ж привела нас на вулицю Стуса, до оселі сім’ї Гладов’юків. Як розповідають згодом молоді люди, їхня хата розташована на горі, яку колись предки називали Золотою. І, мабуть, не помилялися, адже тут ми і побачили рослину, яка вразила своєю величчю та красою. Це був соняшник. Його висота сягала 4 метри 20 сантиметрів. Про подібного «соняшника-гіганта» вже колись згадували в «Експресі», але він був іншого виду і, звичайно, меншого росту.

Цей, на диво, простий соняшник став оберегом для всієї сім’ї. А виростив його син Василя та Марії Валентинчик, якому лише два з половиною роки. Як кажуть батьки, хлопчик кожного дня підходив до глечика і підливав цю таємничю квітку, промовляючи: «Тин сям». От і виросла згодом «квітка сонця» і стала деревом. І тепер величає біля хати, приносить радість і, як сонечко, випромінює тепло та, без сумніву, гріє енергією любові.

Мирослава Долинчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *