На пам’ять нарікають люди найрізноманітнішого віку і роду занять. Молоді люди скаржаться, що важко запам’ятовувати лекції і матеріал з підручників, а старші — що забувають важливі речі. Але ця ситуація не безнадійна. Просто пам’ять треба розвивати. Про це наша розмова з лікарем-неврологом, кандидатом медичних наук Василем Миколайовичем Дем’янюком.

— Василю Миколайовичу, лікарі вважають, що пам’ять людини досягає піку розвитку у 25 років, а потім, щоб запобігти ослаблення, необхідно тренувати її і підтримувати на належному рівні.

— Спеціальними дослідженнями доведено, що з прочитаного ми запам’ятовуємо 10-15 відсотків, а з того, що чуємо, вже більше — 20 відсотків. З побаченого запам’ятовуємо 25-30 відсотків, а з того, що і бачимо, і чуємо — 40-50 відсотків.

Якщо отриману інформацію комусь переповідаємо, то запам’ятовуємо вже 65-70 відсотків, а якщо повторюємо показану нам дію, то рівень запам’ятовування збільшується до 85-90 відсотків.

— Напевно, є різні засоби тренування…

— Найефективніше поліпшує пам’ять тренування уяви — для запам’ятовування інформації «малюйте» в своїй уяві «картини», які з нею асоціюються. Таким чином розвинете асоціативну техніку запам’ятовування. Наприклад, треба запам’ятати певні пари слів. Уявіть картину, де б ці слова зустрічалися. Приміром, при словосполученні «співати йти» уявіть, як хтось
співає ідучи. Створюйте в уяві несподівані або фантастичні асоціації , як правило, вони краще запам’ятовуються.

Багато хто не може запам’ятати ім’я людини при знайомстві. Тому краще її ще раз перепитати, підкреслюючи свою увагу до нового знайомого. Уточнивши ім’я, намагайтеся співвіднести його з зовнішнім виглядом людини, одягом, манерою поведінки, тобто підключіть до слухової пам’яті зорову і повторіть ім’я кілька разів подумки.

— Необхідно, напевно, концентрувати увагу, коли потрібно запам’ятати великий обсяг інформації?

— Так, але і тут є певні особливості. Уміння в потрібний момент «вмикати» увагу не завадить. Вислухавши, наприклад, частину доповіді, «відключіться», щоб проаналізувати інформацію і таким чином краще її засвоїти. Хоч як це дивно, ефективність запам’ятовування в результаті такого «відключення» підвищується. Зрозуміло, не слід брати за правило ігнорувати співбесідника, однак селективне слухання іноді цілком виправдане.

— Василю Миколайовичу, що потрібно для того, щоб «розвантажити» голову?

— Щоб «розвантажити» голову, необхідно скласти і користуватися власним банком даних. Користуйтеся речами, які допоможуть упорядкувати корисну, потрібну щодня інформацію — записниками, календарями, щоденниками. Це вивільнить ресурси пам’яті для іншої інформації.

Мирослав Лучко.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *