Сьогодні в гостях у «Гуцульського краю» депутат районної ради Леонід ПРОЦЮК. Як депутата і жителя Косова його хвилює екологічний і санітарний стан, привабливість нашого міста, розвиток туристичної галузі та інше. Наш кореспондент Вікторія Кушнірчук поведе про це з ним розмову.

— Леоніде Миколайовичу, я знаю, що ви декілька років берете активну участь у екологічних акціях, боретеся за порядок і чистоту в нашому місті. Що з цього приводу можете сказати?

— Мені дуже сподобався вислів відомого політика, який сказав, що міцну державу може збудувати тільки здорова нація. На перший план я ставлю здоров’я нації. Бо якщо людина здорова, вона хоче і може працювати, втілювати в життя свої задуми.

Щоб була здорова нація, має бути чистим повітря і навколишнє середовище. Але чомусь ми самі його забруднюємо. Мене, як жителя Косова, хвилює екологічний і санітарний стан нашого міста. Бо після зими береги річок вкриті різним непотребом. Проводяться толоки, прибирають і озеленюють береги. Я неодноразово брав участь в таких акціях. Мене дивує позиція багатьох косівчан, які свідомо викидають непотріб на вулиці міста чи береги річки. Наводячи в своєму господарстві порядок, вони засмічують навколишнє середовище. А хіба ці люди чи їхні діти не живуть в цьому місті, не купаються в річці, не дихають повітряму все, що робиться зле, — то не тільки комусь, а й собі в першу чергу.

Досить цікавий приклад навів на сесії міської ради депутат Олег Мацьоцький. У Снятині ввели штрафні санкції і застосовують їх до тих людей, які викидають сміття на вулицю, засмічують береги річок чи інші території. Я підтримую таку ідею, і варто таке ввести і в Косові. Можливо, це хоч трохи схаменуло б наших людей. Бо соромно, коли до нас приїжджають туристи і бачать такі неподобства. Косів — це колиска Гуцульщини. Тут живуть талановиті люди, які творять неповторну красу. Сюди приїжджають туристи і купують на згадку гуцульські сувеніри. Але хочеться, щоб у них про наш край залишилися найкращі враження.

Адже у Косові немає заводів, фабрик, які б забруднювали повітря. Тут мала б процвітати туристична галузь. Люди могли б заробляти на цьому гроші. Але з кожним роком туристів менше й менше.

— У чому причина?

— Я наведу один приклад. Минулого року до моїх знайомих на відпочинок з Києва приїхала молода сім’я з маленькою дитиною. Через декілька днів вони поїхали, бо поруч у сусіда безперестанку працював столярний верстат і спалювали «трачку». Вони не захотіли дихати задимленим повітрям. Це непоодинокий приклад. Таких верстатів є чимало. їхні власники не тільки спалюють тирсу, а й викидають її на береги річок. Чому таких горе-підприємців ніхто не штрафує?

Недавно я був свідком, як одна жінка на річці порошком прала килими, а нижче купалися діти. На зауваження різко зреагувала. Тож хіба у такій воді будуть купатися туристи?

У Косові не створені місця відпочинку. У бюджеті на це закладені кошти. Але як ці місця створювати, якщо найкращі території віддають в оренду як, наприклад, біля «Гуку». У Косові біля річки, де можна покупатися, немає «грибочків», ніде полежати. Нехай міський голова пояснить жителям Косова, хто дає в оренду відпочинкові території, хто там господарює? І нехай ці орендарі роблять порядок, а не ми маємо прибирати за них.

Ще одна існує проблема, яка хвилює жителів нашого міста. На літній період у громадських місцях, біля шкіл, пам’ятників встановлюють переносні кафе, де торгують пивом. По-перше, так ми споюємо нашу молодь, по-друге, порушуємо спокій місцевих жителів, по-третє, забруднюємо навколишнє середовище, бо там немає туалетів. Але чомусь дозвіл на відкриття таких точок дала міська рада. Невже великі кошти надійдуть у міську казну?

Чомусь у нашому місті немає дитячого кафе, де могли б посидіти батьки з дітьми, відсвяткувати день народження та просто відпочити. Про це ніхто не дбає. А ще спокій міських жителів порушує музика, яка гримить вночі у кафе, барах, ресторанах. У цих закладах різні заходи супроводжуються феєрверками. Це шкодить не тільки маленьким дітям, хворим, а й здоровим людям.

У ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» чітко написано: «Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов’язані: здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами; забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них житлових і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установпених санітарними нормами; вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об’єкти)».

Також у Кодексі «Про адміністративні правопорушення» йдеться, що «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Тому варто вдуматися і дотримуватися Закону.

— Скажіть, будь ласка, чи не псують вигляд міста напіврозвалені кінотеатр та приміщення колишньої школи мистецтв?

— Звичайно, це не тільки псує вигляд міста, а й приносить шкоду. У колишній школі мистецтв граються діти. Не дай Боже, впаде стеля на когось. Хто ж за це буде відповідати? Варто, щоб не судилися міська рада з районною, а передали це майно у фонд міста. Тоді могли б ці об’єкти виставити на аукціон, щоб продати, і кошти надійшли б у міський бюджет. І висвітлити в засобах масової інформації результати продажу, щоб все було прозорим. Вилучені кошти пішли б на потреби Косова. Перш за все на центр нашого міста, який є візитною карткою, і його треба зробити ще кращим і більш привабливим. Я, хоч депутат районної ради, але повністю підтримую депутатів міської ради, які борються, щоб кінотеатр і колишня школа мистецтв залишилися у міській власності.

Ще раз повертаюся до того, що про екологічний і санітарний стан нашого міста повинні дбати не тільки жителі, а й керівництво міста та району. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зробити наше місто привабливим як для місцевих жителів, так і для туристів.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *