Цього року виповнюється 585 років з часу першої писемної згадки про Косів.

Його історія — це долі тисяч відомих і невідомих людей, які жили, працювали у нашому невеликому, але такому славному та колоритному містечку. Однією з них є Анна-Зеновія Герасимович-Когут. Лише 12 років (з 1935 по 1953 рр.) життя цієї тендітної і дуже талановитої та енергійної жінки, було пов’язане з Косівщиною, але в історії нашого міста її ім’я залишиться назавжди.

Анна народилася у сім’ї священика у селі Квасові Щирецького (тепер Миколаївського) району Львівської області. її батько був етнографом, перекладав літературні твори з німецької, чеської та російської мов. Мати — дочка отця Євгена і Володимири Шухевичів. Навчалася у Рогатинській гімназії, Празькому університеті.

У 1935 році Анна Герасимович разом з чоловіком опинилася в Косові, де працювала бухгалтером у спілці «Гуцульське мистецтво». Вона мала тонкий слух, добрий голос, відзначалася організаторськими здібностями і великою вимогливістю. Спочатку просто співала у хорі монастирської церкви, а незабаром стала організатором та диригентом хорів. За сім років, коли Анна Герасимович-Когут мала змогу займатися в Косові хоровим мистецтвом, вона керувала і жіночим, і чоловічим, і мішаним, і дитячим хорами. Кожен виступ будь-якого колективу під керівництвом Анни Когут користувався великим успіхом і викликав захоплення слухачів. У 1940 році хор учнів Косівської середньої школи під її керівництвом посів призове місце в шкільній олімпіаді в Києві й був відібраний на огляд у Москву. Чоловічий хор міста Косова «Трембіта» брав участь у конкурсі хорів
Галичини, який відбувся в 1942 році у Львові і був присвячений 100-річчю від дня народження М.Лисенка. Косів’яни тоді посіли друге місце серед містечкових корів Галичини.

За діяльність в УПА у 1953 році Анна Герасимович-Когут була заарештована в Коломиї і засуджена на 25 років каторжних робіт та 5 років позбавлення прав. У 1956 році відбувся пересуд і термін зменшили до 8 років.

Повернувшись до рідного села, Анна Когут продовжила улюблену справу, керувала хором до останніх років життя. Померла 4 травня 1989 року.

5 липня на відзначення 110-ої річниці від дня народження Анни-Зеновії Герасимович-Когут на Народному домі в Косові встановлено й освячено меморіальну дошку, яку виготовив талановитий скульптор І.Андрійканич. Урочистості з цієї нагоди розпочала і провела Аделя Григорук.

Отець Ростислав освятив меморіальну дошку. Перед присутніми виступили міський голова В.Пітеляк, автор книжки «Окрилена піснею» Зеновій Библюк, які наголосили на високому патрютизмг та непересічному таланті цієї незвичайної жінки.

Відкриття меморіальної дошки — це не лише данина пам’яті А. Когут, але й визначна подія в культурному житті Косова.

Я. Тимофійчук.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *