На весь час нашої земної історії — від гріхопадіння прародичів  до другого пришестя Христового, дано нам ходити своїми шляхами, робити все, що ми хочемо, цілком вільно. Інакше кажучи, увесь цей час віддано процесу розвитку та виявлення зла, щоб ми на власні очі побачили, нарешті, до чого все це веде, і, може, відштовхнулися б від цих шляхів  і повернулися б до Бога, вже з довірою до Його слів та вказівок і з любов’ю до Нього. Бог чекає.

Отець Кіщук

У цій ситуації особливо цінними є в світі страждання безвинні, й блажен той, хто зрозуміє це і добровільно, з любов’ю понесе їх.  Тому що у невинних стражданнях найшвидше й найчіткіше виявляється безцільна й огидна природа зла.  Кожний, хто побачить невинні страждання, відвернеться від такої картини з обуренням та огидою. І якщо він не втратив здорового розуму й тверезого погляду на речі, якщо він зрозуміє, звідки походить ця мерзотність, а походить  вона з нашої власної волі, яку підбурює  і спокушає сатана, то, звичайно,  відразу ж звернеться до Бога,  Джерела добра. І тому ті,  хто несе ці невинні страждання, якнайкраще служать справі  навернення братів своїх, людей, від зла  до добра, до Бога, і це служіння їхнє особливо  цінне в очах Божих  і дасть їм  надзвичайні нагороди.

На жаль,  занадто часто ті, хто споглядає  невинні  страждання, чинять  саме навпаки: не навертаються до Бога, а відштовхуються від  Нього з наріканням, як Він може терпіти і допускати все це. Деякі навіть перестають вірити в саме буття Його, вважаючи, що якби Він існував, то не міг би допустити такого. Хай послужить наведене пояснення  напученню всіх  цих нещасних і наверненню  їх на вірний шлях.

о. Михайло Кіщук,
настоятель Василівської церкви в с. Річці.

Facebook коментарі
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *